Naslovna Reportaže Slatinske snježne noći

Slatinske snježne noći

70
2

Ove će noći snijeg ponovno doći, donijeti će studen i hladnoću, zamrznuti prozorska okna, a psi i mačke poželjeti će toplinu štale u kojoj odmaraju konji i preživaju krave.

Naši se djedovi i bake sa nostalgijom prisjećaju topline kaljevih peći nakrcanih kamenim ugljenom, mirisa domaćeg kruha i krumpira iz rerne.

U prvoj i skoro cijeloj drugoj zoni više nema goveda, debelih prasaca, veselih koka, mirisa sjena – ne osjeti se vonj stajnjaka. Nestale su konjske zaprege, utihnuli su zvončići, a teške drvene saonice više ne klize našim sokacima. Još samo ponegdje, na selu traktori Fergusoni sa lakoćom vuku nanizane sanjke, na kojim sjede rumena i vazda nasmijana djeca – budući slatinski zetovi i snajke.

Iako svega toga u ovom video zapisu nema – pojačajte zvučnike i vratite se u školske klupe, u vrijeme kada su učitelji glazbe slikama na školskoj ploči i pričom pokušavali dočarati: potok, slapove i brzake.

Zaboravite na trenutak račune za plin i uživajte uz “Slatinske snježne noći” i Vltavu koju je davne 1874. godine komponirao Bedřich Smetana.

(70)

Tagovi:


Comment(2)

  1. Dragi prijatelji,

    Hvala Vam što uređujete ovaj lijepi portal, koji mi omogućuje da ponovo vidim moju lijepu Slatinu, iako je više ne prepoznajem nakon 36 godina otkako sam tužnim spletom okolnosti morala otići iz tog milog gradića.

    Prelijepo izmontirana reportaža!

OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*