Naslovna Novo Slatinčani 5. put na Simuliranoj sjednici Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

Slatinčani 5. put na Simuliranoj sjednici Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola

177
0

Kada ako ne sada

U ponedjeljak, 04. lipnja 2018. godine, održana je 6. simulirana sjednica Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola koju je organizirala saborska Služba za građane u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u sklopu provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenici-zastupnici iz 24 srednje škole iz cijele Hrvatske upoznali su se s radom klubova zastupnika, saborskih odbora te zakonodavnom procedurom, a imali su prigodu čuti i kako Hrvatski sabor izvješćuje javnost o svom radu.

Kao jedini iz županije i ovog dijela Hrvatske na sjednici su sudjelovali učenici Srednje škole Marka Marulića Slatina – maturantice opće gimnazije Ana Križić, Dora Nikšić, Gordana Borotić, Iva Križić, Larisa Gerenčir i Petra Prebeg te maturantica programa agroturistički tehničar Dajana Mihajlović.

Pripreme za sudjelovanje trajale su tri mjeseca, a sastojale su se od analize zakona, predlaganja poboljšanja (amandmana) i pisanja govora kojim se obrazlažu predložene promjene. Mentor učenicama bio je profesor Zorislav Jelenčić. Treba napomenuti da učenici naše škole redovito sudjeluju na ovoj državnoj smotri već peti put – prve godine mogli su sudjelovati samo učenici iz Zagreba i okolice. Na ovogodišnjoj smotri za govornicu u ime kluba zastupnika državno povjerenstvo je odabralo učenicu Larisu Gerenčir čiji je govor bio veoma zapažen.

(Larisin govor 57:20-1:00:50).

Slijedi tekst izlaganja:

Poštovani Predsjedniče Sabora, kolege i kolegice zastupnici, već duže vrijeme suočeni smo s manipulacijom kojom mediji vladaju ljudima u državi. Mediji služe kao represivni aparat u demokratskim državama u kojima svi, barem tako kažu, imaju pravo glasa. Ako su mediji stvarno tako nekorumpirani kao što se predstavljaju, kako je moguće da sa svakom promjenom vlasti dolazi i smjena direktora i uprave na jedinom državnom mediju – HRT-u?

Osim toga, političari vješto skrivaju svoje greške u medijima. Kako to da se gotovo deset godina uopće nije pisalo o problemima Agrokora, nego se o tomu smjelo pisati tek kada je došlo do konačnog sloma? Također, svatko od nas može posvjedočiti kako lokalni moćnici manipuliraju medijima pa se tako u mom gradu ne smije javno pisati o tomu na koji način su oni najbogatiji i nedodirljivi došli do novaca, iako nije tajna da je privatizacija u vrijeme rata odradila svoje.

Ako se jedan narod deklarira kao slobodan, demokratski narod, država mu mora omogućiti slobodu medija. Mediji su najvažniji posrednik između malog čovjeka i vlasti i jedino preko čega svaki građanin može reći svoje istinsko mišljenje. Iako bi to pravo građani trebali moći ostvariti preko službenog državnog medija, kod nas je to očito nemoguće i građani se u tom slučaju okreću raznim alternativama.

Problem s alternativama je, dakako, činjenica da najčešće nisu kontrolirane i tako u javnost izlaze razne kritike koje, kada dolazi do situacija u kojima smetaju nekom, moraju biti uklonjene i naravno, potrebno je zataškati sve i praviti se kako se ništa nije dogodilo.

I zato vas pitam, nije li ironično što se nazivamo slobodnim građanima, kada to očito nismo? Zašto dopuštamo da netko može ukloniti našu stranicu ili profil čim se na njemu pojavi sadržaj koji ne odgovara nekome tko je moćniji ili bogatiji od nas? Naši političari očito se vode onom starom “Zavadi pa vladaj” i našli su odličan način kako to provesti u djelo i okomili su se na građane preko medija.

Zašto već godinama dopuštamo da nas huškaju jedne na druge, potiču nas da Dalmatinci mrze Zagrepčane, Slavonci Istrijane i tako u nedogled, a jedino što nam može pomoći je da se ujedinimo. Dokle ćemo trpjeti vjersku netoleranciju, nacionalne netrpeljivosti i pravo jačeg koje nam svakodnevno serviraju mediji? Medije treba uzeti od vlasti i vratiti narodu. Došlo je vrijeme da se narod izbori za svoje pravo glasa.

Kada ako ne sada?

Hvala.

Tekst i slike: Zorislav Jelenčić

(177)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*