Naslovna Grad Skupina predškolaca Dječjeg vrtića “Zeko” posjetila Knjižnicu

Skupina predškolaca Dječjeg vrtića “Zeko” posjetila Knjižnicu

111
0

Skupina predškolaca Dječjeg vrtića „Zeko“posjetila je u četvrtak, 14. ožujka 2019. godine, Gradsku knjižnicu i čitaonicu Slatina i tako započela obilježavanje Međunarodnog dana pripovijedanja, Međunarodnog dana dječje knjige, a sve s ciljem podrške kampanji „Čitaj mi“.

Kampanja „Čitaj mi“ ima za cilj poticanje čitanja djeci od rođenja i poručuje: „Čini se kako knjiga ima nevjerojatnu sposobnost – može nas usporiti, dati nam da predahnemo! Čim otvorite knjigu i uronite u njezine mirne dubine, više se nećete bojati uzburkanosti i prebrzog promicanja. Odjednom ćete vjerovati da ne morate letjeti poput šišmiša kako biste hitno obavili neke „važne“ posle. U knjigama se stvari događaju tiho i precizno uređenim redom. Možda zato što su stranice numerirane, možda zato što nježno i umirujuće šuškaju dok ih listate. U knjigama događaji iz prošlosti mirno susreću događaje koji tek dolaze. Svijet knjige širom je otvoren i sretno spaja stvarnost i maštu.„

Knjižničarka je upravo s tim ciljem djeci pojasnila način posuđivanja knjiga i korištenje službi i usluga knjižnice te provela djecu nevjerojatnim labirintima u kojima smo naišli na zaljubljenike knjiga koji su birali štiva za svoju dušu. Pronašli smo i one koji se vješto služe računalima.

Djeci je poklonjeno članstvo za narednih godinu dana, a zatim su smješteni na dječji odjel. Odgojiteljice su djeci čitale bajke u Vrtiću,a nakon toga krenuli su putem do knjižnice pronaći neke od negativaca poput velikog diva, maćehe ili vuka. Kako ih nisu pronašli, potražili su te likove u Knjižnici i zaključili da ipak stanuju u pričama.

Djeca su se smjestila na ugodne sjedalice za priče i najprije knjižničarki prepričali priču o Janku i čarobnom grahu, a zatim i poslušali priču H.C. Andersena: „Ružno pače“. Nakon toga su usporedili elektroničku slikovnicu i onu koju im je čitala odgojiteljica. Kako su sami svojoj skupini nadjenuli ime „Dinosauri“, mnogo ih je posegnulo za prekrasnim i bogato opremljenim slikovnicama na tu temu. Djeca su i slagala riječi na magnetskoj slovarici.

Posjetite nas i Vi! Vaše dijete ima besplatno članstvo u knjižnici do prvog razreda i u prvom razredu osnovne škole!

Više fotografija pogledajte ovdje…

Ana Knežević, mag. Bibliotekarstva

(111)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*