Naslovna Blog Arhiva tekstova Sindrom slomljenog srca

Sindrom slomljenog srca

75
0

Božić je prošao. Nadam se da će vam biti ispunjene dobre želje vaših najmilijih i da ćete uživati u dobivenim darovima. No, Božić je istovremeno vrijeme nabijeno emocijama i velikim očekivanjima. Zato ponekad zaboravimo cijeniti najosnovnije stvari u životu, kao što je zdravlje.

Ovo je priča o Mirni V., 36 godišnjoj kućanici, supruzi i majci četvoro djece. Za nju je ovaj Božić bio osobit. Učinila je maksimalni napor ugoditi svojim ukućanima: uređenjem stana, slasnom papicom i nesebičnom željom da sve učini sretnim. I uspjela je u tome!

Poslije napornog dana i sama je željela uživati u sreći. Sjela je i uobičajeno zapalila cigaretu, razmišljajući o svojim najdražima. No, ubrzo je osjetila bol u prsištu, slabost, teško disanje i preznojavanje. Ukućani su shvatili da je nešto krenulo po zlu. Pozvali su hitnu pomoć čiji djelatnici su brzo dijagnosticirali tešku aritmiju. Defibrilirana je što ju je vratilo u  pravilan srčani rad. Ipak je hospitalizirana.

Ležeći u bolnici stizale su samo dobre vijesti: uredan troponin, CK, RTG. Tek ehokardiogram je govorio za «uspavanost» vrha lijeve klijetke i pojačanu kontraktilnost preostalog dijela srčanog mišića.

Sve upućuje na dijagnozu „iz rukava“. Takotsubo kardiomiopatija!? Ili sindrom slomljenog srca, hrvatski!? Drugi danas po redu, bilo je mišljenje većine liječnika. Takotsubo je inače vrsta japanske hobotnice koja izrazito podsjeća na ehokardiografski opisano srce (takve bizarne dijagnoze nisu rijetkost u medicini!).

Mirna je mlada žena, ne pretila, s urednim kolesterolom i nije imala visok kardivaskularni rizik. A za Takotstubo ili sindrom slomljenog srca, to je ciljna skupina. Bolest je to srčanog mišića, izazvano vjerojatno hormonalnom neravnotežom i stresom u mlađih i sredovječnih žena i uglavnom s dobrom prognozom.

U Mirninom slučaju o infarktu se nije razmišljalo u prvome planu. Ipak, prema protokolu napravi se kateterizacija. I ono o čemu se manje ramišljalo, dogodilo se. U prednjoj silaznoj koronarnoj arteriji nađe se začepljenje. Maglušasti tromb (!?), nevjerojatno! Implantira se stent, slijedi brz i uspješan oporavak. I sretan završetak.

Vrijeme oporavka od infarkta i razgovori s Mirnom dali su odgovor na nepoznanice. Mirnine bake i djed su umrli od infarkta srca. Od rizičnih faktora, istina, imala je pušenje. Poznati su podaci iz literature; rijetko se vidi infarkt  mladih žena nepušačica ili bez nasljednog opterećenja prvog ili drugoga reda, najčešće zbog hiperkolesterolemije.

Što naučiti iz Mirninog slučaja?

Infarkt se događa i mladim ženama, bez jasnog, velikog rizika.

Klonite se blagdanskog stresa. Božić je ipak vrijeme opuštanja, uživanja i konteplacije.

(75)

Tagovi: