Naslovna Novo Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

6.98K
0

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 13 prometnih nesreća. U 3 prometne nesreće s ozlijeđenima je biciklistica teško ozlijeđena, a pješakinja i 3 sudionika u osobnim automobilima su lako ozlijeđeni. Biciklistica je teško ozlijeđena u kontaktu s teretnim vozilom na cesti Brezik – Suhopolje, dok je petnaestogodišnja pješakinja lako ozlijeđena u naletu na pješaka na pješačkom prijelazu na križanju Ulica ZNG, 30. svibnja i Sv. križa u Milanovcu.

U petak je evidentirano čak 7 prometnih nesreća u kojima su 4 osobe nastradale. Dvije prometne nesreće su po svojim karakteristikama bile vrlo slične i radilo se o udarima u objekt kraj ceste. Oko 22 sata je mlada vozačica udarila u izlog trgovine sa parkirališta trgovačkog centra Park & shop u Osječkoj ulici u Virovitici, dok je oko 13 sati znatno iskusniji i stariji vozač pod utjecajem alkohola također s parkirališta na Trgu kralja Tomislava u Pitomači udario u ugostiteljski objekt Escobar.

Pod utjecajem alkohola su prometne nesreće uzrokovala 4 vozača osobnih automobila; dvoje u ponedjeljak i dvojica u petak.

Tri prometne nesreće su uzrokovali mladi vozači, od kojih jedan pod utjecajem alkohola, a od 4 počinitelja koji su napustili mjesto događaja za 2 se još traga.

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 220 prekršaja, od kojih 26 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 48 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 28 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, jedan prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,79 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 44 godine u srijedu u 15,30 sati u Kozicama.

Najveća brzina kretanja vozila je utvrđena u utorak u 16,30 sati u Čačincima gdje je, na dionici D2 u naselju na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h vozač osobnog automobila upravljao brzinom od 117 km/h.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ

Pojačane mjere i akcije

I tijekom proteklog vikenda su policijski službenici vršili pojačani nadzor prometa, s posebnim naglaskom na utvrđivanje i sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzroci teškog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Od ukupno 99 prekršaja sankcioniranih u tri dana vikenda utvrđeno je i sankcionirano 8 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 36 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 13 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

Nalet na pješakinju

U petak, 20.studenoga u 18,10 sati, u Virovitici, u mjestu Milanovac došlo je do prometne nesreće u kojoj je 15-godišnja pješakinja zadobila lake tjelesne ozlijede.
Nesreća se dogodila kada je 62-godišnjak upravljajući vlastitim osobnim automobilom , na križanju ulica ZNG, 30. Svibnja i Sv. križa, gdje je ispred kbr. 2, na obilježenom pješačkom prijelazu sa prednjom stranom osobnog automobila udario u 15-godišnju pješakinju, koja je prelazila kolnik ul. 30 Svibnja sa istočne na zapadnu stranu , dolazeći vozaču osobnog automobila sa lijeve strane. Uslijed udara 15-godišnjakinja je podignuta na prednji dio osobnog automobila, sa kojeg je nakon zaustavljanja vozila pala na istočnu stranu kolnika. U prometnoj nesreći 15-godišnjakinja je zadobila lake tjelesne ozljede, dok je kod 62-godišnjeg vozača utvrđena koncentracija alkohola od 0.42 g/kg. Protiv 62-godišnjaka slijedi obvezni prekršajni nalog.

Prometna nesreća vozača pod utjecajem alkohola

U petak, 20.studenoga oko 21,10 sati, u Virovitici, u ulici Matije Gupca došlo je do prometne nesreće u kojoj je više osoba ozlijeđeno. Nesreća se dogodila kada je 39-godišnjak upravljajući vlastitim osobnim automobilom virovitičkih registarskih oznaka,pod utjecajem alkohola od 2.01 g/kg alkohola u organizmu , krečući se kolnikom ulice Matije Gupca, smjer Brezik, gdje je dolaskom do kbr. 172. uslijed ne držanja potrebnog razmaka, došlo do udara prednjeg lijevog dijela osobnog automobila u zadnji desni dio osobnog automobila virovitičkih registarskih oznaka sa kojim je istim smjerom u svojstvu mladoga vozača upravljao 23-godišnjak koji je započeo sa radnjom kočenja s ciljem usporavanja kretanja vozila, s obzirom da je 58-godišnja vozačica započela naglo skretanje u desno, a sve u cilju izbjegavanja udara u istu. Nakon udara osobni automobil sa kojim je upravljao 23-godišnjak, je odbačen prema naprijed u smjeru sjevera, dok je 39-godišnjak nakon udara skrenuo u lijevo, te prešao cijelu širinu kolnika , nakon čega je došlo do slijetanja njegovog automobila, gdje je ispred kbr. 167. došlo do udara prednjeg središnjeg dijela vozila u rastuće drvo, koje je oštetio te se potom i zaustavio. U prometnoj nesreći 23-godišnji vozač, i dvojica putnika zadobili su lake tjelesne ozljede, dok je kod 39-godišnjeg vozača utvrđena koncentracija alkohola od 2.01 g/kg. Slijedi podnošenje adekvatnih pismena.

PU Virovitičko-podravska

 

 

(6984)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*