Rizik – da / ne?

25
0

Zadnja tri BK newslettera su imala dva fokusa, od čega je trebalo uloviti jedan iznimno važan zaključak. Tehnika preporuke i sugestije su sasvim normalna i očekivana stvara u današnjoj prodaji.

Već smo se navikli na kataloge u kaslićima, billboard reklame s top ponudom, native oglase s fora pričom… sve u cilju kako bi nam se skrenula pažnja što je dobro za nas, a ujedno sve tako lijepo i efektno zapakirano da imamo osjećaj kontrole, iako dobro znamo da to baš i nije istina.

Nema ni pola sata kako sam se našao u situaciju da prelistavam online katalog jednog prodavača šarenih kozmetičkih proizvoda. I to što je slika Nivea šampona malo veća od Keune šampona i još uz Niveu stavljeno žuta fleka da je ovo prilika, ne mogu ne priznati da ova grafička igra elemenata neće utjecati na to koji ću šampon kupiti.

Nema tu neke lude mudrolije i na plitkoj razini možemo shvatiti kako je u pitanju tehnika sugestija, ali dublja pozadina i dublja stvar oko dotične tehnike je igra na RIZIK.

Sugestijom / preporukom trebamo umanjiti percepciju i osjećaj rizika kojeg svatko od nas (i naši klijenti) imaju.

Prodajna pisma tj. cijele prodajne koreografije se u najvećem broju slučajeva svode na to da anuliraju rizik ulaska u suradnju s davateljem usluga.

Rizik da rješenje neće funkcionirati
Rizik da nas neće razumjeti
Rizik da neće isporučiti
Rizik da ćemo biti ismijani
Rizik da ćemo nešto propustiti
Rizik da će cijena pasti / porasti
Rizik…

Ovo čak funkcionira i kod modela razmišljanja kada na racionalnoj razini odlučimo da svjesno ulazimo u rizik da MOŽDA ulog neće uspjeti. Igra rizika te igra usporedbe A ili B nam je ugrađena u DNK i od nje ne možemo pobjeći.

Osim toga, koji vam je danas glavni rizik?

Goran Blagus
(Business klinika)

(25)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*