Naslovna Kultura Razgovor sa autorom “Babljeg ljeta” Oliverom Jukićem

Razgovor sa autorom “Babljeg ljeta” Oliverom Jukićem

87
0

Inspiracija za kriminalistički roman došla je iz mog grada

Posljednji dani bili su uspješani za slatinskog romanopisca Olivera Jukića. Nakon što je objavljena odluka ocjenjivačkog suda kojom je njegova kratka priča “Čemu patnja?” ušla u finalni izbor Natječaja za kratku priču-satiru Slavko Kolar, iz tiska mu je izišlo i treće djelo s naslovom “Bablje ljeto”. Riječ je o kriminalističkom romanu koji daje snažan i dubok društveni komentar vremena u kojem se događa radnja, a to je rujan 1990., “negdje u Slavoniji”. O romanu i novoj kratkoj priči razgovarali smo s autorom.

Treći je ovo Vaš roman. U kakvoj je vezi s prethodna dva?

Jedina poveznica može biti mjesto radnje koje je u “Babljem ljetu” smješteno u mirni, slavonski gradić, koji iznenada potresa nestanak jedne osobe. “Sudačka nadoknada” bila je eksplicitno smještena u Slatinu, “Revanche” je smješten u gradić S., tako da ova mala poveznica postoji. Međutim, sve ostalo nema nikakve veze s prva dva romana.

Sudeći po tome, u malom slavonskom gradu ima dovoljno motiva iz života?

Grad u kojem živim predstavlja mi golemu inspiraciju, posebice u trenutcima književnog stvaranja, kada je moguće potezom pera precrtati sve vremenske granice. Nakon sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća u “Sudačkoj nadoknadi”, u “Revancheu” smo se prošetali vremenom neposredno poslije Velikog rata, a sada je na red došlo i ovo vrijeme koje jako dobro pamtim, vrijeme neposredno pred Domovinski rat. Mislim da se svatko može pronaći u tom romanu, odnosno, svi su ti naši mali gradovi na neki način isti.

Ponovno u izdanju zagrebačkog Funditusa?

Tim koji pobjeđuje ne mijenja se, pa nije bilo nikakvog razloga da se to učini u ovom slučaju. Suradnja s izdavačkom kućom Funditus teče glatko, bez trzavica, urednica Ana Klopotan uspjela je iz teksta izvući maksimum, a kuća vodi brigu o svojim autorima i promociji svojih izdanja. Nadam se da će se ova uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti.

Ove ste godine objavili i knjigu o slatinskom župniku Juliju Bürgeru. Imate li u planu još sličnih projekata?

Iduće godine u Slatini se slavi stota obljetnica Župe sv. Josipa, kao i stota obljetnica postojanja nogometnog kluba. Sami početci rada Župe i nogometnog kluba, koji su bili isprepleteni, romansirano su opisani u romanu “Revanche”. U idućoj godini nadam se dovršiti monografiju o 100 godina NK Slatina, kao i mali podsjetnik na vrijeme u Župi od 1979. do 1992., na temelju zapisa koje je vodio tadašnji župnik vlč. Franjo Udovičić.

Petar Žarković
Izvor: Glas Slavonije

(87)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*