Naslovna Grad Radionice Hrvatskog Crvenog Križa u školama slatinskog područja

Radionice Hrvatskog Crvenog Križa u školama slatinskog područja

92
0

Ministarstvo znanosti i obrazovanja prepoznalo je u sklopu cjelovite kurikulne reforme važnost i kompetenciju Hrvatskog Crvenog križa u provođenju nekih obrazovnih tema u među- predmetnoj cjelini Građanski odgoj u osnovnim i srednjim školama. To su međupredmetne teme ZDRAVLJE: Pomoć i samopomoć, Prevencija ovisnosti i Dobrovoljno darivanje krvi, te LJUDSKA PRAVA: Prevencija trgovanja ljudima i Volonterstvo.

Radionice za 1. razreda OŠ su: Brojevi žurnih službi i Prva pomoć i samopomoć kroz koje se razvijaju vještine i znanje zaštite zdravlja, te odgovornosti prema sebi i drugima. Za 1. razrede SŠ predviđena je radionica Prva pomoć spašava život kojoj je cilj podizanje svijesti mladih o važnosti stjecanja vještine pružanja neodgodive prve pomoći u svakodnevnom životu, te upoznavanje učenika s osnovnim postupcima pružanja neodgodive prve pomoći kako bi se podigla razina njihove sigurnosti.

Od početka listopada ove godine s našom volonterkom – predavačicom Meri Reili iz Slatine odradili smo radionice za učenike svih nižih razreda u 8 područnih škola (Bakić, Gornji Miholjac, Josipovo, Sladojevci, Novaki, Vaška, Sopje i Noskovci).

Meri se je kao osmoškolka natjecala na Državnom natjecanju HCK iz vještina Prve pomoći (PP) i znanja o pokretu Crvenog križa. Trenutno je redovna studentica 4. godine diplomskog sveučilišnog studija Fizioterapije u Orahovici na Fakultetu za dentalnu medicine i zdravstvo iz Osijeka.

Aktivno je uključena u brojne nastavne programe u na studiju čime je stekla pedagoške i didaktičke vještine. Stoga i ove radionice s učenicima provodi kretivno, te im kroz igru zorno prikazuje postupke PP (kada osobi curi krv iz nosa, kada se udari i kada se ogrebe) primjerene njihovoj dobi.

Radionice za ostale razrede osnovnih i srednjih škola nastavljamo dok sve ne završimo i educiramo. Nadamo se da je to “ulazak na mala vrata” Crvenog križa za trajnu edukaciju Prve pomoći kroz nastavu u osnovnim i srednjim školama u RH.

Vladimir Jelenčić

(92)