Naslovna Grad Projekt „Škola, mačji kašalj“ udruga Vretenac završila piknikom na jezeru Javorica

Projekt „Škola, mačji kašalj“ udruga Vretenac završila piknikom na jezeru Javorica

83
0

Projekt „Škola, mačji kašalj“ Udruga Vretenac, Slatina kontinuirano provodi od siječnja 2020. godine pod financijskom podrškom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. U fokusu projekta je rad s djecom u procesu odgode upisa u prvi razred te rad s djecom koja se školuju po prilagođenom i individualiziranom nastavnom planu i programu, kao i stručna pomoć i podrška njihovim obiteljima.

Kroz šest mjeseci trajanja projekta „Škola, mačji kašalj“ u rad radionica uključilo se 20tak djece s područja cijele Virovitičko-podravske županije.

U sklopu projekta održano je 20 radionica aktivnosti „Pripreme za školu“ pod vodstvom edukacijske rehabilitatorice Ivane Sabolić i 20 radionica „Pomoći u učenju“ pod vodstvom edukacijske rehabilitatorice Patricije Karaman. Kroz sustavne tjedne radionice u 6 mjeseci trajanja projekta s malenim predškolcima i školarcima, radilo se na razvoju grafomotorike, kognitivne spoznaje, razvoju komunikacijskih vještina, ali i socijalno-emocionalnih reakcija kroz druženje i igru.

Naglašavajući važnost obitelji kao podrške u školovanju dijeteta, u sklopu projekta održano je šest grupa podrške za roditelje (ukupno 12 s obje grupe) pod vodstvom psihologinje Jasne Plantak. Na grupama podrške kroz razgovor, roditelji su bili upoznati o načinima komunikacije s djecom, granicama u odgoju, načinima pomoći oko učenja, a jedna od tema koje su obrađene je i “odgojni stilovi roditelji“ te „psihologija otpornosti“.

S ciljem podizanja kvalitete rada, jedna od planiranih aktivnosti projekta „Škola, mačji kašalj“ bila je i usvršavanja stručnjaka koji rade na projektu. Tako su odslušane edukacije na temu: socijalne priče, vizualni raspored, adaptivni materijali i metoda fraktalnog crteža.

Iako su u fokusu rada Udruge Vretenac,Slatina odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, od samih svojih početaka u rad Udruge uključena su i djeca s teškoćama u razvoju kao i stručnjaci kao voditelji i organizatori radionica. Tako je projektom „Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak“, Udruga Vretenac u svoj rad uključila i djecu u procesu odgode upisa u prvi razred. Tim projektom, zahvaljujući financijskoj podrški Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Udruga Vretenac započela je dobru praksu pružanja sustavne podrške predškolcima ali i njihovim obiteljima, koju je nastavila i ove godine.

Otvorenost i zadovoljstvo roditelja, ali prije svega zadovoljstvo i veselje na licima predškolaca i školaraca, njihov napredak, kao i prijateljstva nastala na radionicama projekta „Škola, mačji kašalj“ potvrda su radu stručnjaka Udruge Vretenac, Slatina ali i dobar temelj za nastavak ovoga, ali i sličnih projekata u budućnosti.

Patricija Karaman

(83)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*