Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Prodaja kroz edukaciju (serijal)

Prodaja kroz edukaciju (serijal)

17
0

Jedan od popularnijih prodajnih modela koji se odlično može iskoristiti kroz aktualne kanale komunikacije sadašnjice (jesam li ga ucifrao u opisu internet servisa) jest prodaja kroz edukaciju tj. prenosite određenu količinu znanja potencijalnim klijentima, da bi oni u nekom trenutku prepoznali vrijednosti i postali klijent.

Strana literatura taj model zove Education-Based Selling, a ja ga neću nikako nazvati već ću u narednih nekoliko newslettera razmontirati jednu od inačica tog modela s ciljem kako biste nešto naučili, a onda postali moj klijent jednog od servisa / rješenja / programa (evil plan).

Ili možda nećete, svejedno… Odrasli smo. Kad dođe pravi trenutak za suradnju, to će se jednostavno osjetiti i desiti.

Nego, krenimo…

Dakle, EBS ili prodaja kroz edukaciju bazira se na postavci da vaš potencijalni klijent zna nešto više o materiji nego li je o tome znao prije nego je konzumirao vaš sadržaj.

Neka bude bolji nego što je bio prije / Neka zna više nego što je znao prije. (stare copywriterske motivacijske fore)

Kod traženja rješenja, prvi korak koji mi ljudi radimo je da tražimo izvor ili informaciju gdje ćemo naći rješenje za problem koji želimo riješiti.

Dakle, nije da odmah tražimo rješenje, već tražimo mjesto / izvor gdje ćemo to rješenje naći.

Tek kad smo našli izvor gdje je rješenje ili bi se moglo naći rješenje, tek onda radimo njegovu evaluaciju i u zadnjem koraku odlučujemo investirati u njega.

Zbog svega toga je i gornji model odličan pristup, a posebno kada pružate kompleksne ili relativno komplekse proizvode ili usluge.

Cilj je da kroz prodajnu stranicu, landing page, prodajni pismo, prodajnu brošuru… educiramo potencijalnog klijenta, a prvi skup tema o kojima ih trebamo educirati su:

1. Proizvod / usluga
– što je to što smo napravili / što je to što imamo / što je to što pružamo
– naziv / opis

2. Mogućnosti
– što se proizvodom / uslugom može postići
– koji su rezultati korištenja usluge

3. Funkcionalnosti 
– kako ona radi / koje ima funkcionalnosti
– kako se njime upravlja / što se njome može napraviti

Jedna, dvije, tri, deset… rečenica, pasusa, grafikona, slika… nebitno koliko je toga jer forma nije propisana, no ovo je prvi dio kroz koji educirate svoje potencijalne klijente.

Toliko za danas, a nastavljamo sutra s nove tri teme.

Goran Blagus
(Business klinika)

(17)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*