Prljavi veš

43
0

Fenomen “prljavog veša” je svima manje više poznat – oni koji ga imaju učinit će sve što mogu da ga sakriju, dok će oni kojima je bitan učiniti što god je potrebno kako bi ga otkrili.

Stvoreno je uvjerenje kako se u “prljavom vešu” nalaze istine, a znati istinu je ultimativno znanje koje moramo imati. Aha… i onda je svizac…

Učestala je praksa da kroz skrivanje “prljavog veša” želimo sakriti ili umanjiti važnost nekog propusta ili manjkavosti u proizvodu ili usluzi.

A činjenica je da u svakom životu tj. biznisu ima “prljavog veša”. Nema branše koja nema nešto “prljavo” i nema tog poduzetnika, prodavača, davatelja usluge, proizvođača koji nema ni trunčicu “prljavog veša”.

Gledajući sa strane potencijalnog klijenta, kupca, potrošača, glasača… u njima ćući veći ili manji čovječuljak koji osjeća da postoji “nešto prljavog veša”, ali iz ovog ili onog razloga ima veći ili manji interes za njegovim čeprkanjem.

Najčešće nema solo inicijative da krene čeprkati i otkrivati “prljavi veš”, no ako je trend otkrivanja započeo netko drugi i ako je u tom procesu otkriveno nešto što ga se tiče, doći će do spirale preispitivanja svoje (buduće) odluke.

I tu sad dolazimo do klasične postavke – učini sve da se prljavi veš ne otkrije, učini sve da se njegov “smrad” što više umanji, te prikaži sebe kao najbolju opciju i najbolje rješenje koje će tržište kupiti.

Ovo je postavka koja je godina jako dobro funkcionirala i u nekim branšama još uvijek funkcionira, no sve do trenutka kada se ne pojavi netko dijametralno suprotnom strategijom.

Što se skriva iza vratiju vaše lokalne mesnice
Što ne žele da saznate o sastavu XYZ proizvoda
Prljavi veš XYZ branše

Nakon čega slijedi otvoreno opisivanja kako izgleda i koliko smrdi “prljavi veš” (ali bez navođenja ikakvih zaključaka zašto je to loše i štetno), da bi uslijedio zaokret u obliku priznanja kako “i mi imam prljavi veš”, ali smo ga sad odlučili izvaditi i OPRATI!

Oni su krali i puno su krali, a i u našim redovima je bilo onih koji su krali. Priznajemo! Ali je sada nastupio trenutak kada ćemo to sve ispraviti i zato krećemo sa…

Kako varamo kod vaganja…
Kako iskorištavamo neopreznost…
Što ne želimo da nas pitate…
Zbog čega nikad ne govorimo o…

Ovo su samo neke od ideja (naslova) od kojih krećete s otkrivanjem “prljavog veša”, nakon čega ide priznanje, zašto je došlo do toga, isprika i zato smo poduzeli ove korake…

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Tehnika otkrivanja “prljavog veša” nije isto kao tehnika napadanja i umanjivanja konkurencije. Isto tako to nije ni tehnika “mi smo drugačiji, odaberite nas”. Postoji razlika i tanka linija razdvajanja, te ako ste je skužili i dobro postavili, rezultat je zagarantiran. 

(43)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*