Naslovna Reportaže Predstavljanje projekata L.E.C.S.S., KFT, ICT4SCF

Predstavljanje projekata L.E.C.S.S., KFT, ICT4SCF

41
0

Predstavljanje projekata L.E.C.S.S., KFT, ICT4SCF i Ravnateljske kompetencije u Opatiji

projekt_opatija_mNa županijskom stručnom vijeću ravnatelja Primorsko-goranske županije u Opatiji, 27. travnja 2015., voditeljica projekata Melita Schmitz predstavila je projekte koji su ne provodili u OŠ Eugena Kumičića iz Slatine te je nazočne uputila u načine rada u projektnim ciklusima te ih je informirala o tekućim i budućim pozivima na natječaje pri kojima su škole prihvatljivi dionici projekata.

Prvi projekt koji je predstavila, a sufinanciran je sredstvima Europske unije pri Prekograničnom programu Mađarska-Hrvatska u vrijednosti od 167.966,00 eura kao i sredstvima Virovitičko-podravske županije, je bio Zajedničkom suradnjom osnovnih škola Slatine i Sigetvara do boljega znanja (L.E.C.S.S.). Predstavljene su aktivnosti i rezultati projekta: izgrađena je i opremljena namještajem i računalima školska knjižnica, nabavljene su interaktivne ploče, izgrađen je paviljon za vanjska događanja, nabavljeni su glazbeni instrumenti, održane su početna i završna konferencija projekta, kao i osam radionica u kojima su partneri upoznavali obrazovne sustave, kulturu i eko programe svojih škola.

projekt_opatija_v1

Projekt Znanjem i prijateljstvom za bolje sutra (KFT) sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Virovitičko-podravske županije, s ukupnom vrijednošću projekta od 230.272,10 eura predstavljene su aktivnosti koje su odrađene s mađarskim projektnim partnerom Klebersberg Intézményfenntartó Központ iz Sigetvara. U sklopu projekta u OŠ E. Kumičića izgradila je multifunkcionalnu učionicu (100m2) koju će primarno koristiti učenici s poteškoćama u razvoju, kao i nadareni učenici te je u tu svrhu nabavljena i didaktička oprema kao i stručna literatura s područja psihologije, defektologije i pedagogije. Vanjsko igralište sa spravama za djecu s poteškoćama u razvoju nalazi se u dvorištu škole te ga mogu koristiti svi u našemu gradu budući da igralište nije ograđeno ogradom. U sklopu projekta izradila su se dva kurikula: eko kurikul zaštite okoliša i kurikul integracije djece s poteškoćama u razvoju u redovne razredne odjele.

projekt_opatija_v2

Treći projekt pod nazivom Informatička znanja za uspješnu i kreativnu budućnost (ICT4SCF) sufinanciran je sredstvima Europske unije u vrijednosti od 204.224,23 eura iz Europskog socijalnog fonda pri Daljnjem razvoju i provedbi hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a glavni cilj je bio razvoj četiri informatička kurikula za peti, šesti, sedmi i osmi razred osnovne škole. Svi rezultati projekta mogu se vidjeti na e-portalu za učenje koji je postavljen u sklopu projekta na web stranici www.e-skola.com.hr. Ovaj portal namijenjen je svim učiteljima u osnovnim školama jer se na njemu nalaze sadržaji koji su razvijeni u sklopu četiriju krikula (LOPG- programski jezik, Inkscape, Robotika i WordPress), ali i sadržaji za ostale nastavne predmete, a u svrhu digitalizacije nastavnih sadržaja koji se ovim putem mogu neograničeno koristiti, ali i kreirati budući da su svi zainteresirani nastavnici u Hrvatskoj pozvani da sudjeluju u kreiranju e-sadržaja za učenje i njihovo postavljanje na portal. Na portalu je postavljen i priručnik za nastavnike pod istim nazivom kao i izvannastavna aktivnost Od bita do robota pa se svi zainteresirani mogu služiti njegovim sadržajem te razvijati svoje digitalne kompetencije.

projekt_opatija_v3

Budući da je profesorica Schmitz certificirani menadžment trener za razvoj osobnosti i coaching na ovome stručnome skupu održala je temu Ravnateljske kompetencije jučer, danas, sutra u kojemu je dala osnovni presjek poželjnih kompetencija za obavljanje dužnosti ravnatelja u školama kao što su aktivno slušanje koje se odvija na četiri razine, poučavala ih je parafraziranju i verbaliziranju, dala im je osnove „monkey menadžmenta“ te ih uputila na četiri sporazuma sa samim sobom koji će utjecati na njihov osobni rast i razvoj.

projekt_opatija_v4

Melita Schmitz, prof.

(41)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*