Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Povjerenje od 0 do 100 u 15 sekundi

Povjerenje od 0 do 100 u 15 sekundi

22
0

Zamislite da putujete u neku nepoznato mjesto. No, ne toliko nepoznato da nemate pojma gdje je to, već toliko nepoznato da nikada niste bili tamo.

I to mjesto je daleko. Toliko daleko da se ne možete u kratkom i brzom roku vratiti u svoje uobičajeno mjesto.

Za put i novo mjesto ste se pripremili. Proučili ste što bi tamo moglo biti, koja iznenađenja bi vas mogla snaći, koje su dobre strane tog mjesta…

Spremili ste stvari koje će vam trebati, osigurali nešto više novaca u slučaju problema, napravili ili barem razmišljali o nekoliki “što ako” scenarija.

Ukratko, pripremili ste se najbolje što znate i umijete. A osim toga, čvrsto ste odlučili proširiti svoje vidike i krenuti malo u istraživanje.

Jer, istraživanje je dobro i istraživanje će vas obogatiti.

Nova iskustva su dobra i to će vas obogatiti.

I evo vas na novoj lokaciji.

Sve oko vas je drugačije, ne puno drugačije nego kod kuće, ali opet… drugačije… novo.

Nepoznata mjesta, nepoznati ljudi, nepoznate navike, nepoznati običaji… gotovo pa sve nepoznato.

I onda uz sve to šarenilo nepoznatog, negdje u svojoj blizini čujete kako netko priča vaš jezik ili ste ugledali osobu koju ste negdje prije vidjeli, ali do sada s njom niste komunicirali.

Ovisno o tome koliko vam je nepoznata lokacija nepoznata i koliko puno energije ulažete da bi se što ugodnije osjećali u nepoznatoj situaciji i lokaciji, osoba koja priča “naš jezik” ili “je znam odnekud” postanu vrlo poželjne osobe… nekako bismo ih vrlo rado imali uz sebe i barem nešto razmijenili s njima.

Vrlo rado bismo ih pitali, jer “možda znaju nešto više” ili “da li nam možete pomoći oko…”…

“I vi ste ovdje… baš mi je drago što smo se sreli… Odakle ste?”

I BAM! Najedanput nam ta osoba “koja priča naš jezik” i “znamo je od nekud” postaje vrlo draga i imamo gotovo pa 100% povjerenje u nju. Počnemo osjećati kako se gradi prijateljstvo i kako se osjećamo sigurniji uz nju.

Sve samo zato što jer je ona vrlo slična nama i samo zato što se na nama nepoznatoj lokaciji / situaciji ponaša sigurnije i opuštenije.

Ako gornju, životnu, situaciju prebacimo u biznis, ista stvar je i u poslovnom okruženju.

Ako možemo demonstrirati, pomoći, pokazati, dokazati, utješiti, uputiti… kako se neki od poslovnih izazova može riješiti ili kako se neka poslovna ideja može realizirati, tada imamo veće povjerenje u takve ljude i takve davatelje usluga.

Zato se kao davatelji usluga “muvamo” na mjestima gdje bi se mogli naći i izgubiti naši potencijalni klijenti, jer kad zapnu u nepoznatom i nepoželjnom, kome će prvo pokloniti pažnju? Onome tko priča “njihov jezik” i onome kojeg od “nekud zna”.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Na nepoznatim lokacijama možemo sresti “naše ljude, ali prevarante” i dobro se opeći. Ista stvar je i u biznisu – velika, nerealna i lažna obećanja potencijalnih davatelja usluga, nakon čega ostajemo i bez rješenja i bez uložene love. Stoga, oprez na maksimum.

p.p.s. BK membership program koji kreće 1.6.2019. je on-line platforma kroz koju ćete redovito dobivati sadržaje i pristup najnovijim i konkretnim tehnikama i vještinama pregovaranja, privlačenja i vođenja biznisa direktno od mene. Plus, otvaraju vam se vrata kroz koja možete dobiti konkretne i profesionalne odgovore na svoja pitanja, problema, izazove i zamisli… Osim toga, ja sam taj koji priča poduzetnički jezik i mislim da se od nekud poznajemo.

(22)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*