Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Poslovni model – Prijetnja!

Poslovni model – Prijetnja!

18
0

Uz jedan zagrebački kvart veže se urbana legenda kako u njemu bez ikakvog razloga i ikakve najave poželiš kupiti jednu ili dvije cigle.

Kaže legenda da se kupo-prodaja dešava kada ti pristupi nekoliko nepoznatih pojedinaca i prijateljski ponude proizvod milozvučnom rečenicom: “Oš’ kupit ciglu?”.

I sad ovisno o tome je l’ znaš kako se treba ponašati u tim okolnostima kupiš odmah i ideš dalje, izvrneš džepove i kažeš da nemaš keša, pitaš je l’ može ponuda pa ćeš platiti na račun, zbunjeno pitaš da što će tebi cigla nakon čega te “nagovore” da shvatiš kako ti je građevinska djelatnost najednom interesantna ili skužiš kako puše vjetar i demonstriraš rezultate višegodišnjeg treniranja te 4:15 prosječno vrijeme po kilometru.

Kaže legenda da tupi i zbunjeni pogled ne pomaže, štoviše kod ponuđača cigli aktivira prodajni model naziva: “Prijetnja!”.

Ni fora da ti pokažu cigle ili da pitaš od čega su (hiniš da si zainteresiran) isto puno ne pomažu, jer nije 100% sigurno da ćeš uopće i dobiti ciglu.

Možda su sve ovo urbane legende, a možda netko od vas ima i iskustva s time, no jedno je u svemu ovome istinito – svakodnevno se susrećemo s poslovno-prodajnim modelom – prijetnja.

Zanimljivo je da mnogi poduzetnici čekaju priliku za stvaranjem okolnosti za takav poslovno-prodajni model, no u isto vrijeme zaboravljaju da je sve to kratkog vijeka.

U trenutku kada više ne moram “kupiti ciglu”, više je neću kupovati. Kraj priče, zar ne?

U trenutku kad država prestane nametati da trebate X uvjerenje ili Y certifikat ili Z dokumentaciju ili Q proceduru ili nešto deseto, budite sigurni da svi oni kojima je takva kupo-prodaja nametnuta, prestat će je kupovati.

“Poslovni model – Prijetnja“ temeljen je na vanjskim čimbenicima koji prisiljavaju kupca da kupi proizvod / rješenje te u trenutku micanja prijetnje, prodaja prestaje.

Evo samo za primjer sličnog prodajnog modela – sjećate li se spinner fillera?

Dijete koje nije imalo spinner filler je bilo “nesretno dijete”, a roditelj s “nesretnim djetetom” je “loš roditelj”. Investicija od cca. 50 kuna je bilo rješenje tog problema tj. prijetnje tržišta.

Danas, nema više spiller filler prijetnje, a nema više ni veće prodaje tih rotirajućih igračaka.

GDPR usklađenje je bila jedna od prijetnja prodajnih modela i trenutno je “van fokusa”. Do trenutka kada se u javnosti ne iznesu kazne i nezgodne situacije tvrtkama koje nisu usklađene.

SEO se nekada davno prodavao kroz prijetnja model. Danas, hmmm… li… la…

Ukratko & zaključno… ako svoje poslovne modele temeljite na rješenjima koja će se prodavati pod “prijetnjom!”, budite toliko mudri i znajte da je to kratkog vijeka i već unaprijed imajte spreman “novi vrući proizvod”.

Toliko… idemo dalje… BK Membership ide dalje (nova epizoda sutra ili prekosutra) i pišemo se uskoro.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Nakoan drugog čitanja – follow-up prema klijentima kojima ste prodali uslugu po “prijetnja!” modelu ne funkcionira. Bolje da se ne trudite i najednom “budte prijatelj”.

(18)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*