Naslovna Novo Pokazna vatrogasna vježba – JAVORICA 2018.

Pokazna vatrogasna vježba – JAVORICA 2018.

268
0

Proslava 25. godišnjice Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije održane 20. svibnja 2018. godine, obuhvatila je nekoliko događanja i okupila preko 600 sudionika.

Prvo je u slatinskom kinu održana svečana sjednica kojoj je nazočilo vrhovništvo VPŽ na čelu s županom Igorom Androvićem i gradonačelnicima Slatine i Orahovice Denisom Ostrošićem i Anom Marijom Petin, saborskom zastupnicom. U ime domaćina Vatrogasne zajednice VPŽ nazočili su predsjednik Željko Palković i Đuro Petrić potpredsjednik krovne Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ). Podijeljeno je preko 200 plaketa i uvjerenja o osposobljavanju zaslužnim i angažiranim vatrogascima. Vatrogasna zajednica VPŽ objedinjava, usmjerava i koordinira rad ukupno 3.342 pripadnika vatrogasnih organizacija u :

  • 62 DVD-a;
  • 2 javne vatrogasne postrojbe;
  • 4 samostalna vatrogasna društva;
  • 3 vatrogasne zajednice grada;
  • 9 vatrogasnih zajednica općina.

U podne je održan mimohod 50-tak vatrogasnih vozila od središta Slatine do jezera Javorica na kojoj održana složena pokazna vježba gašenja požara na više lokacija. Vježba je sadržavala i dodatnu evakuaciju civila čamcima preko jezera, spašavanje i zbrinjavanje dvoje unesrećenih od požara s volonterima i djelatnicima Crvenog križa, tehničku intervenciju – spašavanje unesrećenog iz vozila i gradnju zečjeg nasipa zbog poplave.

Vježbom su koristeći računalnu aplikaciju UVI koordinirali zapovjednik VZ VPŽ Stjepan Venus i njegovi zamjenici Tomislav Uher i Mateja Fras Venus, te još 10 zapovjednika sektora. Upravljanje vatrogasnim intervencijama (UVI) u realnom vremenu zajednički je projekt, odnosno aplikacija HVZ i DUSZ-a kojim se za vatrogasne intervencije želi postići standardizacija radnih procesa, izrada jedinstvenog sustava pohrane, obrade i distribucije informacija i veća efikasnost izvješćivanja, Aplikacija je operativni alat i kao takva koristi se primarno kao podrška radnim procesima koji se odvijaju tijekom vatrogasne intervencije, no omogućuje i retroaktivan unos podataka o intervencijama, te naprednu analizu prikupljenih podataka.

Zbog povećanog opsega požara prvo su pozvani Stožer Civilne CZ grada Slatine, a zatim i stožer CZ VPŽ. Cijela vježba od dojave, uzbunjivanja operativnih snaga, te nadležnih tijela i intervencija na terenu trajala je 60 minuta. Vježbom se upravljalo iz šatora Stožera u kojem su bili i operativni računalni djelatnici a VZ VPŽ i HVZ te županijskog DUSZ- a. Više od 200 osoba (uglavnom vatrogasaca iz cijele VPŽ) promatralo je vježbu, nakon koje je slijedilo svečano postrojavanje operativnih snaga i zajednički ručak za sve sudionike.

Osim 170 operativnih vatrogasaca u vježbi u 20- tak raznih vozila u vježbi je sudjelovalo i 26 pripadnika Crvenog križa, 11 djelatnika Hrvatskih šuma i djelatnici Hitne medicinske službe (HMS) iz Slatine.

Uloga Crvenog križa kao jedne od sastavnica Civilne zaštite RH bila je slijedeća :

  • podići privremeni šatorski smještaj na sigurnoj lokaciji za evakuirane civile (6) i unesrećene u požaru (2) – volonteri CK (članovi interventnih ekipa) iz gradskih društava Orahovice, Virovitice i Slatine;
  • napraviti realističan prikaz ozljeda unesrećenih u požaru – Helena Ambruš;
  • pružiti prvu pomoć na lokaciji nesreće i evakuirati čamcem unesrećene – ekipa od 4 člana regionalnog interventnog tima zaštite i spašavanja na vodi iz CK Osijek na čelu s Adamom Šoltićem
    prihvat, popisivanje, zbrinjavanje i okrjepa evakuiranih i unesrećenih na sigurnoj lokaciji pod šatorom, te transport i predaja unesrećenih HMS.

Vježba je pokazala da se dobrim planiranjem i vođenjem mogu uspješno izvršiti svi postavljeni zadaci na terenu sa složenim višesektorskim operativnim snagama, čija je dobra uvježbanost i međusobna koordinacija uvjet kvalitetne realne intervencije u slučaju prirodne ili tehničke katastrofe.

Vladimir Jelenčić

 

(268)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*