Naslovna Razno Papuk, biser Slavonije (nedovoljno iskorišten potencijal)

Papuk, biser Slavonije (nedovoljno iskorišten potencijal)

140
0

papuk_mRođen sam i proveo sam djetinjstvo, na prostorima koji su sigurno najljepši dijelovi kontinentalne Hrvatske, ali na žalost totalno neiskorišteni, te sigurno ne zauzimaju mjesto koje im po svim kriterijima pripada, a radi se o neiskorištenom resursu velikih mogućnosti, koji po svom značaju nadilazi lokalne okvire i prostore na kojima je smješten.

Prateći kako se svakodnevno prezentiraju prirodne ljepote Parka prirode Kopački rit, te vezano za to i vidljiv razvoj ruralnog turizma u susjednoj nam Osječko-baranjskoj županiji (osobito u Baranji), uvijek se javlja potreba kontinuirano prezentirati ovaj prostor, jer na žalost mnogi ne znaju sa kojim prostorom, sa kojim prirodnim ljepotama, sa kojim mogućnostima, raspolažemo na ovim prostorima Republike Hrvatske, odnosno na području Virovitičko-podravske županije.

Sve to prepoznao je davno, negdje sredinom 19. stoljeća grof Janković dolaskom na ove prostore iz Beča, te uređujući i dajući izgled Jankovcu ovakav, kakav je uglavnom i danas.

Pročitavši da je Virovitičko-podravska županija prijavila projekt za razvoj ruralnog turizma uz bivšu Gutmanovu prugu, što je vrlo dobar projekt, koji pruža ogromne mogućnosti u perspektivi za razvoj turizma na ovim prostorima (samo treba zamisliti što bi se dogodilo kada bi se npr. trasa Gutmanove pruge uredila kao biciklistička staza ili šetalište kojom bi se iz Osijeka moglo doći npr. biciklima do Papuka), te najavom otvaranja multimedijalnog centra u Voćinu bit ću slobodan dati svoja razmišljanja o tom resursu koji nam je podarila priroda, pogotovo jer sam i kao zainteresirana strana sudjelovao u konkretnim razgovorima na tu temu kao kandidat za ravnatelja JU Park prirode Papuk 2012. god. JU Park prirode Papuk i vidim kao jednog od ključnih pokretača razvoja ovog kraja.

Foto: IL

JU Park prirode Papuk je prirodni prostor od 336 km2, koji je smješten na 65 % područja Virovitičko-podravske županije, te 35 % područja Požeško-Slavonske županije, formalno sjedište ustanove je u Voćinu, ali stvarno sjedište je u Velikoj odakle se prostorom i upravlja.

Budući da su po samoj definiciji Parkovi prirode prostorno prirodno područje s ekološkim obilježjima nacionalne važnosti s naglašenim krajobraznim, odgojno-obazovnim, kulturno-povijesnim i turističko-rekreacijskim vrijednostima, budućnost je u održivom korištenju i razvoju svih prirodnih dobara, ljepota i resursa Parka prirode Papuk uz suradnju lokalne zajednice, jer samo zajedničkim radom se može održavati, istraživati, sačuvati i unaprijediti taj prostor koji nam je priroda podarila na čuvanje, a da se to što je najvažnije, rezultira kroz turizam u svim oblicima, sa gospodarskim razvojem tog kraja, te ekonomskim napretkom na dobrobit lokalnog stanovništva.

Daljnji rad i razvoj u tom pravcu treba temeljiti na razvoju Parka prirode Papuk koji treba ići u smjeru pune suradnje lokalne zajednice i svih ostalih korisnika koji djeluju unutar prostora Parka prirode i njegovog okruženja. To se naročito odnosi na suradnju svih gravitirajućih općinskih i gradskih turističkih zajednica gdje Park prirode treba biti kotač zamašnjak i glavni pokretač razvoja turizma u ovom kraju. Naročito je važno povezivanje Parka prirode Papuk sa sadržajima i ostalim parkovima prirode u Slavoniji (Kopački rit), te markiranje i označavanje značajnih i prepoznatljivih turističkih točaka koje su se na neki način pozicionirale na ovim prostorima, u smislu višednevne ponude, obilazaka i smještaja na ovim prostorima.

Također treba koristiti sve resurse koji se nalaze unutar Parka prirode u pravcu povećanja prihoda i pronalaženja sredstava iz vlastitih izvora, koji će omogućiti kvalitetno obavljanje svih projekata i realizaciju svih planiranih aktivnosti, odnosno smanjiti ovisnost o sredstvima iz proračuna bez narušavanje prirodne ravnoteže i devastacije prostora.

U perspektivi Park prirode Papuk se mora osposobiti da kroz svoj rad i sadržaje ostvaruje sve više prihoda iz vlastitih izvora, te koristi sve više sredstava iz EU fondova kako bi se mogli obavljati i veći zahvati, odnosno ulaganja i istraživanja koja će biti potrebna u daljnjem radu.

papuk2

Budući da sam rođen i odrastao na samoj granici Parka prirode Papuk, u njegovom neposrednom užem okruženju (Humljanima), te sam veliki zaljubljenik i poznavatelj tog prostora, poznate su mi mogućnosti i kapaciteti tog prostora koji su u velikoj mjeri neiskorišteni. To osobito treba promatrati u kontekstu kada je Republika Hrvatska postala članica Europske Unije, dio tržišta od 300 milijuna stanovnika, kada će sigurno u neposrednoj budućnosti doći do znatnijeg protoka i ljudi i kapitala i na ovim prostorima. Kroz jedan sustavan rad biti će potrebno raditi na širenju sadržaja, obogaćivanju ponude, promotivnim aktivnostima, te komercijalizaciji kako bi Park prirode Papuk dobio mjesto koje po svojim ljepotama i posebnosti zaslužuje.

Kao što je već rečeno, Park prirode Papuk treba postati jedna od najvažnijih poveznica kontinentalnog i ruralnog turizma u ovom djelu Slavonije, koji će u simbiozi sa lokalnom samoupravom (graničnim gradovima i općinama) i njihovim turističkim zajednicama u bliskoj budućnosti biti važan izvor prihoda za lokalno stanovništvo zbog prirodnih ljepota kojima obiluje ovaj kraj. Po svojim odavno poznatim prirodnim ljepotama, specifičnom biljnom i životinjskom svijetu, geološkim nalazima te kulturno-povijesnim vrijednostima Park prirode Papuk sa užim i širim okruženjem treba biti jedan od nositelja razvoje ovog kraja, u smislu razvijanja kontinentalnog turizma, sa svim prednostima što turizam kao gospodarska grana donosi.

Foto: IL

Sa svojim mnogobrojnim biljnim i životinjskim vrstama radi se o jedinstvenoj ekološkoj cjelini koju treba dalje nastaviti proučavati i istraživati. Uglavnom daljnji rad treba usmjeravati u pravcu da Park prirode Papuk bude jedna od najprepoznatljivijih točaka na karti Republike Hrvatske te promociji njegovih ljepota, zbog koje se isplati doći i posjetiti sigurno najljepši dio Slavonije i Republike Hrvatske, koji je kao takav prepoznat odavno još u 19. stoljeću dolaskom grofa Jankovića na ove prostore.

To će sigurno zahtijevati i dodatne napore oko pribavljanja financijskih sredstava povećanjem vlastitih izvora, ali treba praviti ekonomsku podlogu kroz programe i naročito sadržaje, jer bez obzira što se radi o neprofitabilnoj javnoj ustanovi treba voditi računa o ekonomskoj osnovi, kroz kontinuirano povećavanje vlastitih izvora.

Priroda je uvijek darežljiva. Naročito na ovom prostoru. Čovjek kao dio te prirode, te darove treba prihvatiti i podijeliti s drugim.

Opaska autora: Ovaj tekst je prerađeni sažetak „Vizija rada i razvoja Parka prirode Papuk“ kojim je autor aplicirao za ravnatelja JU Park prirode Papuk 2012. god.

Slobodan Perić

(140)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*