Naslovna Grad Paljenje badnjaka u pravoslavnoj crkvi u Slatini

Paljenje badnjaka u pravoslavnoj crkvi u Slatini

306
0

badnjak_slatina_foto_robert_turkalj_m

Dolaskom mladog paroha Dragana Gačeše u Slatinu prije 4 godine počeli su se vraćati stari crkveni običaji među pravoslavne vjernike šireg slatinskog kraja. I ove godine na Badnje večer 2015. u Srpsku pravoslavnu crkvu Svetih apostola Petra i Pavla došlo je 4-5 stotina vjernika i Slatine i šire okolice sa željom da proslave dan uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića. Tijekom dana u crkvu je uneseno drvo Badnjaka (odsječeni mladi hrastić sa lišćem visok 4-5 metara) kojeg je na večernjoj svečanosti blagoslovio paroh Gačeša.

Prije toga pročitao je božićnu poslanicu patrijarha SPC Irineja koji poručuje “Prizivamo blagoslov Božji na vas, djeco naša duhovna, ma gdje da ste u svijetu, da u miru i ljubavi sa Bogom i ljudima proslavite Božić, pozdravljajući jedni druge radosnim i drevnim pozdravom: ‘Mir Božiji, Hristos se rodi – Vaistinu se rodi“ i poželio blagoslovljenu Novu 2015. godinu. Ukazao je da Kristovo rođenje poziva na “povratak iskonskim moralnim vrijednostima”, te istaknuo potrebu za suzdržanošću, svetošću braka i molitve. Patrijarh moli se da u godini koja dolazi ” bude manje nemira, a više mira, manje mržnje, a više ljubavi, manje nesloge i više sloge”, te ističe kako se “treba molitveno sjećati svih onih, koji bilo gdje nevino pate i stradaju”. Naglasio je da je “obitelj temeljna stanica Crkve Božje” i slika Božjeg trojedinstva, a “da se raspada kada ljudi poriču i zaboravljaju Boga ljubavi”.

badnjak_slatina_foto_robert_turkalj_v

Nasmijan i vidljivo sretan velikim odazivom vjernika paroh slatinski Dragan čestitao je svim vjernicima nadolazeći Božić koji će se sutra proslaviti jutarnjom liturgijom u 5 sati. Pozdravio je i sve nazočne rimokatoličke vjernike i pozvao sve na zajedničko druženje u dvorištu crkve. Uručio je i zahvalnice slatinske pravoslavne parohije trima starijim gospođama – vjernicama koje mu konstantno pomažu u crkvi i oko liturgije. Nagovijestio je i Svetosavsku akademiju koja će se održati po prvi puta 27. siječnja 2015. u slatinskom kinu. Njoj će uz sve pravoslavne svećenike Slavonske eparhije nazočiti i slavonski episkop Jovan. Nakon toga vjernici su cjelivali svetu ikonu rođenja Kristova i pomolili se pred njom.

Badnjak je iznesen iz crkve i prema običaju zapaljen na već pripravljenom ognju. Patrijarh Irinej kaže da je običaj blagoslova i paljenje badnjaka „nasleđen iz drevnih vremena, kada su naši preci pripadali drugoj religiji. Oni su kao simbol svoje vere imali badnjak koji po svojim svojstvima razvija veliku toplotu i svetlost i da je to uzeto kao simbol Hrista koji nas nadahnjuje plamenom ljubavi i svetlošću istine. Badnjak je simbol ljubavi i svetlosti, divan i dobar simbol zajedništva i jedinstva i porodičnog života“.

Nakon toga krenulo je kolo i pjesma uz pratnju glazbenog sastava Milana Kovčića, a nazočni su se mogli poslužiti pogačom (Badnjak je posni dan) kuhanim vinom i čajem.

Vlatko Jelenčić, 06.01.2015.
Foto: Robert Turkalj

 

(306)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*