Naslovna Reportaže Pakrac – 15. memorijalna utrka Fokinom stazom

Pakrac – 15. memorijalna utrka Fokinom stazom

68
0

U spomen na pogibiju zamjenika zapovjednika Pakračkog 76. samostalnog bataljuna Marijana Kulhavi – Foke i 6 Bjelovarčana: Ivan Bedeković, Ante Čurić, Franjo Gašpar, Dražen Hudec, Željko Novosel i Darko Peroš, HVIDR-a Pakrac organizirala je 15. memorijalnu utrku Pakrac – Omanovac pod nazivom ˝Fokinom stazom˝.

15_maraton_fokinom_stazom_01

Start utrke je tradicionalno ispred obiteljske kuće poginulog Foke, gdje sudionike utrke dočekuju i ispraćaju članovi obitelji, te gradonačelnik Pakraca Davor Huška, uz pratnju članova moto kluba ˝Vitezovi tame˝ do planinarskog doma Omanovac na Psunju (655 m/nv) u duljini od 10,5 km.

15_maraton_fokinom_stazom_02

Inače planinarski dom Omanovac za vrijeme Domovinskog rata služio je kao štab neprijateljske vojske i četnika gdje su se odlučivale sve napadne akcije na Pakrac i okolicu. Ovu utrku čija se iznimno zahtjevna brdska dionica proteže u duljini od 6km i završava na 655 m/nv istrčalo je 40-ak sudionika iz: Osijeka, Josipovca, Slavonskog Broda, Batrine, Kutine, Blagorodovca, Lipika, Pakraca, Daruvara, Požege, Garešnice, Siska te članovi udruge maratonaca VPŽ ˝Glasnici istine˝ Slatinčani: Pavo Tutenov i Goran Draksler,Virovitičan Mario Kovač, Zlatko Milošević iz Nove Bukovice, Darko Dolovski iz Dobrovića, te Goran i Zvonimir Špehar iz Našica. Pored Glasnika istine i ove godine značajnu ulogu u logističkoj podršci na utrci imala je UHBLPTSP Orahovica na čelu s predsjednikom udruge Miroslavom Milovukovićem.

15_maraton_fokinom_stazom_03

Inicijator ove utrke je Duško Štrbac, pakrački branitelj i poznati hrvatski ultramaratonac iz Zagreba te učesnik niza memorijalnih maratona diljem Republike Hrvatske pa tako i memorijalnog maratona Četekovac – Voćin čiji je stalni gost.

Svim sudionicima maratona prigodnim riječima obratili su se predsjednik HVIDR-e Pakrac Stipe Hodak koji je uz nazočnost Duška Štrbca učesnicima utrke podijelio prigodne zahvalnice.

15_maraton_fokinom_stazom_04

Duško Štrbac je naglasio kako ga raduje što na utrkama i maratonima posvećenim događajima iz Domovinskog rata sudjeluje sve više mladih poput 12 godišnjeg Zvonimira Špehara iz Našica koji je bio najmlađi sudionik te djeca poginulih hrvatskih branitelja Krešimir Šimić iz Slavonskog Broda te Sendi Štrbac i Marko Ljevar iz Pakraca.

U ime svih sudionika ove memorijalne utrke organizatorima je na gostoprimstvu zahvalio Pavo Tutenov.

foto: Minkila
tekst: Glasnici istine

(68)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*