Naslovna Novo Odred izviđača Lisice – Logorovanje Đedovica 2019.

Odred izviđača Lisice – Logorovanje Đedovica 2019.

91
0

U svašta se naš mali odred do sada upuštao, svaki put tražeći nove izazove i pustolovine. Đedovica, mala livada skrivena među vrhovima Papuka, nadomak Zvečeva, na najvišem i najosamljenijem dijelu PP Papuk, svakako je bilo upravo to.

Mali lovački dom i kućica za odmor Hrvatskih Šuma, lijepo uređen okoliš sa malim umjetnim jezerom u koje utječe potok po kojemu je ovaj biser nazvan, odavali su da neki ljudi ipak dobro znaju za ovo mjesto. To su većinom lovci, putnici namjernici koji ovdje dolaze po vrhunske lovačke priče i na još bolji odmor od svakodnevnice.

Skrasili smo se lijepo, uz potok i da ne bude vruće, dosta u hladu visokih starih stabala.

Ovaj logor bio je predviđen kao pravi izviđački, na kojemu će naglasak biti na vještinama, znanju i igrama davno zaboravljenim, a kao finale, polagat će se obećanje za maramu dvoje zaslužnih i proslavit to jednim šumskim partijem.

Tako je i bilo, pa se nakon više od 25. godina, čak 6 lisica odlučilo pokušati položiti prestižnu i jednu od najtežih izviđačkih vještina, onu za izviđačkog kurira. 24-satno gladovanje, isto toliko duga šutnja ili pak 12sati samoće u pravoj papučkoj šumi su samo neki od izazova koje su hrabre Lisice savladale.

Bilo je tu i domaćina i bolničara, a turnir u streljaštvu je samo začinio sveukupan dojam. Neke igre poput pinceka i palice, nisu baš bile popularne, no druge, kao pikulanje recimo, imale su vrlo veliku publiku i iznenađujuće voljne sudionike. Osim standardnih igara i držanja straže i šahisti su došli na svoje kako vještinom tako i vremenom, a stari Zagor je našao novu publiku među Lisicama.

Našlo se tu i badmintona, preskakivanja užeta, ekipnog lova na maramu i vezanja čvorova, a nije izostalo ni brćkanje u potoku, koji su vrijedni izivđači očistili od mulja (preljevne bazene i prilaz) kako bi imali čistu vodu za brćkanje i pranje. Novost je bila i noćno dizanje logora, koje se radi kao sigurnosna vježba spremnosti u slučaju potrebe, koja je uspjela iako malo sporije od očekivanog. No zato smo tu da učimo i vježbamo.

Je, imali smo malo problema s vodom, i malo problema sa kišom, i malo problema sa svime i svačime, no ništa što jedan odred ne može prožvakati i sve to za bolje sutra. Lisice (one prave) su nam bile svakodnevni posjetitelji, a čuli smo i pravu riku jelena koji se u ovo doba godine natječu u svojim vještinama.

Uz sve doživljeno, uspjeli smo osvojiti i najviši vrh Papuka (onaj na koji se smije popet bez posebnih dozvola bar), Točak, bez većih problema. Polako nam ponestaje vrhova ovdje na domaćem terenu, no nekako ćemo preživjeti jer se neki isplate posjetiti bezbroj puta.

Prekrasno mjesto, svakako prepuručujemo posjetiti, a ako ste lovac, mislim da i obavezno. Ekipa iz HR Šuma će vas smjestiti i omogućiti vam da doživite Papuk kako treba. Mir i tišina, lijepo uređeno i sigurno, tako bi opisali ovo mjesto u par riječi.

Zahvaljujemo se Hrvatskim Šumama što su nam omogućile posjet svojem skrivenom biseru lovnog turizma, DVD-u Voćin na cisterni, Crvenom Križu Slatina na prijevozu, Gradu Slatini na prepoznavanju projekta i Mesopreradi d.o.o. koja nas redovito opskrbi svojim mesnim delicijama i naravno svim ostalim donatorima pekmeza, sokova, voća i povrća.

Bilo je nezaboravno i nadahnjujuće za dalje, više i bolje.

Denis Cukor

(91)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*