Naslovna Razno Od Voćina preko Škabrnje do Dubrovnika

Od Voćina preko Škabrnje do Dubrovnika

32
0

Dana 02. kolovoza 2012. godine oko 14,00 sati biciklisti su svoju vožnju od Voćina stigavši na most dr. Franje Tuđmana u Dubrovniku završili simbolično ostvarivši svoj cilj vožnje zahvale „Da se ne zaboravi“. Doček su organizirali članovi Zajednice udruga HVIDR-a Dubrovačko-neretvanske županije predvođenih predsjednikom Vitomirom Bajac i članovi Udruge HVIDR-a Dubrovnik koje je predvodio predsjednik Ivo Lučić. Dolaskom na tvrđavu Srđ te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u obrani Grada Dubrovnika a posebno je zapaljena svijeća koju su poslali branitelji iz Voćina. Domaćini su upoznali sudionike vožnje sa stradanjem Dubrovnika i agresijom koja je najžešća bila u studenim 1991. godine.

Posjećen je i muzej domovinskog rata Srđ – Dubrovnik a tom prilikom je vozače bicikla pozdravila Florence Hartmann, francuska novinarka i nekadašnja glasnogovornica glavne haške tužiteljice Carle del Ponte. Interesantno je da je po natpisu vožnje Voćin – Škabrnja – Dubrovnik na majicama odmah reagirala sa nekim podacima i poznavanjem stradanja. Pozvali smo je da posjeti Voćin i Četekovac.

Projektom vožnje se željelo ukazati na stradanje Voćina i Četekovca pa je poklanjanje knjiga čiji je izdavač Županijska HVIDR-a „Zločin za koji još nitko nije odgovarao“ puno doprinijela uspjehu te zainteresirala i medije i mjesta gdje su vozači bicikla odavali počast, zastajali zbog odmora, ručka ili su prenoćili. Korištena je i ova prigoda da se pozove sve da sudjeluju na 4. Hodočašću hrvatskih branitelja, hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj 13. prosinca 2012. godine. Iskustva koja su stečena prilikom ove vožnje zahvale dragocjena su u nakani da se primjene u Voćinu i Četekovcu a posebno je bilo emotivno prilikom dolaska u Škabrnju. Činjenica da stradalničku Škabrnju godišnje posjeti oko 300 autobusa ali da još nisu tiskali knjigu o stradanju su određeni pokazatelji.

Upućujemo čestitke svim vozačima bicikla i osoblju koji su ih pratili u ovih četiri dana vožnje a posebno se zahvaljujemo svim sponzorima i donatorima koji su na bilo koji način pomogli da se ovaj vrlo zahtjevan projekt uspješno završi.

Predsjedništvo ZU HVIDR-a
Virovitičko-podravske županije

Tekst i fotografije: Nenad Križić

(32)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*