Naslovna Županija Od Slunja do Škabrnje

Od Slunja do Škabrnje

23
0

Drugog dana vožnje zahvale naši biciklisti su krenuli u 05,00 sati ujutro iz vojarne u Slunju gdje su prenoćili, preko Udbine do Škabrnje. Velika vrućina, nedjelja i gužva su učini svoje jer u odnosu na vanjsku temperaturu još od asfaltne površine temperatura je viša za 5 do 7 stupnjeva te otežava vožnju. Uz kraće odmore i iznimnu pomoć djelatnika policije koji prate etapno naše bicikliste oko 18 sati smo stigli u Škabrinju.

Sam dolazak u mjesto Škabrinju je prepun emocija i vidljiva podrška mještana uz cestu koji su odobravali vožnju zahvale povicima podrške i pljeskom a u centru mjesta bicikliste su dočekali načelnik Općine Škabrnja Luka Škare, ratni zapovjednik obrane mjesta Škabrnja pukovnik hrvatske vojske u mirovini Marko Miljević te brojni hrvatski branitelji, članovi HVIDR-a a već ranije je u Škabrinju došao i načelnik Općine Voćin Predrag Filić koji nazočio dočeku. Paljenjem svijeća kod spomenika prvom Hrvatskom predsjedniku dr. Franju Tuđman te prijemom u prostorijama Općine uz pozdravne riječi koje uputio načelnik Škare a ratni zapovjednik Miljević je upoznao nazočne sa stradanjem Škabrnje posebno sa događanjima 18. studenog 1991. godine.

Delegacija Općine Voćin koju je predvodio načelnik Predrag Filić sa suradnicima položila je vijenac i zapalila svijeću na spomen obilježju Škabrnjskim žrtvama kao i biciklisti koji su ovom vožnjom zahvale nakon 21 godine povezali stradalnička mjesta Voćin i Škabrinju. Svjedočanstva aktera tih događanja 1991 godine su kod svih pobudila emocije i opravdanost ovog projekta.

Nakon vrlo zahtjevnog prvog dana ovaj dan je donio olakšanje jer je dio projekta odrađen te su se biciklisti uputili u Zemunik na prenoćili u vojarni hrvatske vojske.

Predsjedništvo ZU HVIDR-a
Virovitičko-podravske županije

Tekst i fotografije: Nenad Križić

(23)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*