Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Očekuje & podrazumijeva – skliske stepenice

Očekuje & podrazumijeva – skliske stepenice

19
0

Jedan od klasičnih i očekivanih komentara kod izrade prodajne koreografije je da su neki od opisa suvišni i nepotrebni, jer se to samo po sebi očekuje i podrazumijeva.

Tako se uobičajeno podrazumijeva…

…da imamo čistu i urednu odjeću, a onda se ekipa pojavi u natikačama
…da ne konzumiramo mirisnu hranu u uredu, a onda 3 dana dajemo po kiselom zelju
…da ćemo napraviti “hvala follow-up”, a onda to ne napravimo jer nismo uzeli kontakt podatke
…da cijene ne prezentiramo u prvom dijelu prezentacije, a u popratnom materijalu je cjenik na prvoj stranici

Hrpi poslovnih aktivnosti često pristupamo s tim famoznim “očekujem da neće(mo) nešto krivo napraviti” i “pa to je zdravorazumski, podrazumijeva se da ćemo xyz…”.

Ali praksa pokazuje da to često nije tako i da puno i previše oko nekih situacija improviziramo ili kako to opravdavamo – “budemo kreativni”.

Osobno, jesam za kreativnost, no puno više i puno češće trebaju se pratiti napravljene koreografije.

Koreografija, jako dobra koreografija, bila ona plesna, kuharska, glumačka, izvedbena, prodajna, ma bilo koja, NEMA u sebi stavku ni opis u kojem piše – podrazumijeva se.

Ništa se ne podrazumijeva, već ono što nije definirano, a pokazalo se da stvara anomaliju i kvari očekivane rezultate se dodatno definira.

A znate koje je najčešće ”podrazumijevanje” poduzetnika u koje se vrlo brzo razočaraju? To da će potencijalni klijent na primljenu ponudu odgovoriti u razumnom roku (2 do 7 dana).

Dobar biznis s dobrim koreografijama ima minimalno ili gotovo ništa stavaka u kategoriji “podrazumijeva se”. I isti ti dobri biznis imaju koreografiju u kojoj redovito identificiraju “podrazumijevali smo, što trebamo napraviti da nas više ne iznenadi”.

Goran Blagus
(Business klinika)

(19)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*