Naslovna Grad Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti u Slatini

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti u Slatini

123
0

Ove godine Dijabetička udruga Slatina obilježila je Svjetski dan šećerne bolesti u petak 15. studenog već tradicionalnom akcijom mjerenja šećera i krvnog tlaka u Centru nevladinih udruga i na 2 punkta na slatinskoj tržnici.

Patronažne sestre slatinskog Doma zdravlja stručno su odradile ovu akciju i pregledale ukupno 328 građana Slatine, najviše do sada. Upravni odjel za zdravstvo i soc. skrb VPŽ građanima koji su pristupili akciji darovao je voće i kemijsku olovku, a Zavod za javno zdravstvo VPŽ brošuru pod nazivom „Živimo zdravo, živimo dugo“. Cilj akcije bio je potaknuti građane na važnost prevencije šećerne bolesti, kao i ranog otkrivanja iste, te edukacija građana o dijabetesu, komplikacijama, važnosti samokontrole i tjelesne aktivnosti.

Na domjenku nakon akcije nova predsjednica Dijabetičke udruge Slatina Doris Mlinarić uručila je zahvalnice dugogodišnjim suradnicama liječnici Vesni dr. Turk-Štrajtenberg (dugogodišnjoj predsjednici) i med. sestri Greti Perković. Njih dvije osnivačice su ove udruge od 1968. koja je pokrenuta na inicijativu za Branka dr. Pražića.

Zahvalnice su primile i Melita Sirovica pročelnica u VPŽ i Višnja Kajzer glavna patronažna sestra Doma zdravlja VPŽ.

U svijetu od šećerne bolesti boluje svaka jedanaesta osoba odnosno 425 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina, a 352 milijuna je izloženo riziku od obolijevanja. U svijetu svake godine od šećerne bolesti umire četiri milijuna ljudi. Od ukupnog broja umrlih od šećerne bolesti, gotovo je polovica mlađa od 60 godina. U Republici Hrvatskoj je 2017. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 304 408 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Iste je godine od te bolesti umrla 2 331 osoba.

Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2019. godine je „Obitelj i šećerna bolest“. Prehrambene navike stječu se od najranije životne dobi, pa je potrebno educirati i potaknuti obitelji da svoje najmlađe članove nauče zdravim prehrambenim navikama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od obolijevanja. Osim prevencije obitelj značajno može doprinijeti pravodobnom otkrivanju znakova i simptoma šećerne bolesti i uputiti člana svoje obitelji na pregled kod liječnika.

Vladimir Jelenčić

(123)