Naslovna Novo Obavezno korištenje zimske opreme

Obavezno korištenje zimske opreme

73
0

Podsjećamo vozače motornih vozila da se sa danom 15.11. tekuće godine pa sve do 15.04. iduće godine počinje primjenjivati Odluka o obaveznoj zimskoj opremi na dionicama javnih cesta, odnosno da svi vozači koji u Republici Hrvatskoj sudjeluju u prometu na određenim vrstama cestama, a to su određene kategorije autoceste i određene kategorije državne ceste (u daljnjem tekstu dionice zimskih cesta) moraju na vozilima posjedovati zimsku opremu.

Prema navedenoj Odluci za područje ove Policijske uprave zimska dionica ceste je dionica državne ceste DC-5 od graničnog prijelaza Terezino polje – Virovitica – prema Grubišnom Polju (ostale dionice možete pronaći na Internet stranici https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/dodatni/429571.pdf

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske prilike i stanje kolnika, izuzev vojnih vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pod zimskom opremom motornih vozila podrazumijeva se:

  • za motorna vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 t sukladno Pravilniku o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cesti ( NN 85/16 i NN 24/17, smatraju se zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.
  • pod zimskom opremom autobusa sukladno istom Pravilniku, smatraju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.

U slučaju nepoštivanja opisanih odredbi o obaveznom korištenju zimske opreme za vozača Zakon o sigurnosti prometa na cestama predviđa novčanu kaznu od 700 kuna.

Pozivamo sve vlasnike/korisnike motornih vozila da pravovremeno pripreme svoja vozila i postave/posjeduju propisanu zimsku opremu, koja je obavezna kako smo već naveli na prometnicama – zimskih dionica cesta, te u slučajevima nastupanja zimskih uvjeta vožnje (kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica).

Svim vozačima i sudionicima u prometu želimo sigurnu i ugodnu vožnju.

Glasnogovornik
Josip Štajdohar

 

(73)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*