Naslovna Novo Novih 12 studenata potpisalo je ugovore o stipendijama

Novih 12 studenata potpisalo je ugovore o stipendijama

110
0

Virovitičko-podravska županija u idućoj godini će za stipendije izdvajati 191.200,00 kn više, nego godinu prije

Novih 12-ero stipendista potpisalo je sa županom Igorom Androvićem ugovor o stipendijama koje daje Virovitičko-podravska županija u iznosu od 800,00 kuna u periodu od 12 mjeseci. U posljednjih 17 godina, stipendiju Virovitičko-podravske županije dobilo je ukupno 304 studenata. Trenutno, stipendiju prima njih 31, a uz dodatnih 12 bit će to 43 studenata s područja Virovitičko-podravske županije u čijem je Proračunu za 2020. godinu izdvojeno 551.200,00 kuna, odnosno 191.200,00 kn više, nego godinu prije.

– I na ovaj način Virovitičko-podravska županija pokazuje koliko nam je obrazovanje važno. Županijske stipendije se isplaćuje tijekom cijele godine, ne deset, već svih 12 mjeseci. Smatram kako je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta, jer znamo koliko im je svaka kuna važna. Studenti koji su danas potpisali ugovore o stipendijama, već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji. Nadam se da će oni sve svoje obaveze izvršiti, znači da završe fakultet u roku, kako bi ih mi pratili tijekom cijelog školovanja, a naravno nakon završetka da se vrate ovdje u županiju i da nađu svoj posao gdje ćemo im mi, kao Županija, i dalje biti potpora – zaključio je župan Igor Andrović.

Na ovogodišnji Javni natječaj za dodjelu stipendije zaprimljeno je 47 zahtjeva, a njih 12 (devetero studenata su prva, a ostalih troje više godine studija nap.a.) je zadovoljilo potrebne uvjete. Uz uspjeh u školovanju, bodovao se: socijalni status, školovanje za deficitarna zanimanja i znanstveno-stručni i umjetnički rad studenta.

Stipendije su dobili: Lana Stevanovski (Virovitica), Paula Rakijašić ( Pitomača), Tomislav Pospihalj (Orahovica), Lara Berda (Virovitica), Danijela Rajniš (Virovitica), Dunja Rekić (Suhopolje), Karlo Biondić (Virovitica), Ivan Balić (Slatina), Dominik Tovarović (Rušani), Leon Švarbić (Pitomača), Lara Ljulj (Virovitica), Lovro Frajhaut (Slatina). Najviše novih stipendista (troje) dolazi iz područja medicine.

Inače, osim stipendija studentima, Virovitičko-podravska županija izdvaja i po 500,00 kuna za 39 srednjoškolca koji pohađaju programe iz deficitarnih zanimanja.

– Studiram stomatologiju u Zagrebu, prva sam godina. Ova stipendija će mi puno pomoći. Nešto će otići na prehranu, nešto na stanovanje, a nešto i na sportsku opremu jer se aktivno bavim sportom. Kada završim fakultet, namjeravam se vratiti u Virovitičko-podravsku županiju – kazala je Paula Rakijašić iz Pitomače.

Lovro Frajhaut iz Slatine je student prve godine Medicinskog fakulteta u Osijeku. I on ima namjeru, kada završi fakultet, vratiti se u VPŽ.

– Podstanar sam u Osijeku, i ova stipendija će ublažiti troškove i omogućiti lakši studentski život. Namjeravam se vratiti živjeti i raditi u našu županiju, no prvo trebam položiti sve godine – naglasio je uz smiješak Lovro Frajhaut.

Uz župana Igora Androvića, potpisivanju Ugovora o stipendijama, između ostalim, nazočio je i zamjenik župana Marijo Klement, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac. (vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

(110)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*