Nije li čudno da…?

20
0

Promatram, bilježim i analiziram različite informacije o društvenim trendovima i koliko god želio da će “strah”, “pohota” ili “ponos” prevladati, jedna druga emocija ipak preuzima primat.

Emocije nas pokreću, emocije nam u “glavi stvore” slike i doživljaje, a onda poduzimamo ove ili one radnje da do njih dođemo.

Strah od kazne je ta jedna emocija koja te opali da napraviš posao X. Pohotu i ponos neću posebno opisivati, jer mislim da svatko od nas ima neku svoju priču u kojoj nas te emocije pokreću.

Čak se i ekstremno racionalna ekipa koja brije na tablice, usporedbe, analize i monumentalne zaključke uzbudi, nakon čega pokreće neku aktivnost.

Analiza je pokazala da odjel X performa 115,17% više od prosjeka cijele grupe, stoga predlažemo da im se procesi unaprijede metodom Y nakon čega se može očekivati rast od dodatnih 7,6 postotnih poena.

Za neke ljude, ovo gore zvuči kao najljepša ljubavna pjesma.

Nego, da se vratimo na emocije i današnji naslov poruke.

Što je to ono što nas zadnjih dvije godine sve više i više drajva, koja je to ona emocija koja se sve više i više vrlo uspješno instalira u naše mozgove?

SUMNJA!

Stvaranje osjećaja da X možda nije X, već da je možda Y ili da osim X možebitno ima neki Y koji je bolji, drugačiji, ovakav ili onakav… je formula na kojoj se temelji aktiviranje emocije sumnje.

Da odmah razjasnim – sumnja ne mora nužno biti građena oko negative. Vrlo efikasno se može povezati i s pozitivnim stanjima. Što god za vas bilo pozitivno.

Jeste li sigurni da je…
Ima razlog zbog čega X ne želi da znate…
Ovo trebate znati o X
Čini li vam se da X ne daje očekivane rezultate
Što kad bih Vam pokazali X načina…

Sumnja, u prodajno-marketinškim tehnikama, koristi se tako da suptilno sugerirate kako “možda postoji” nešto što osoba ne zna, čime se malo odškrinu vrata kroz koja će primatelj poruke samostalno i svojom voljom ući.

Tajna uspješnosti tehnike je u tim malim, suptilnim koracima i “virusima” koji polako izjedaju nečije uvjerenje.

Političke afere… obratite pažnju kako sve kreće malim koracima koji samo odškrinu sumnju. U početku se to doživljava kao nešto malo i nebitno, no kako društvo / novinari / netko deseti sve više i više otvara vrata, tako afera poprima veće razmjere.

Prodajne akcije… može u negativi gdje “procuri važan dokument koji otkriva propust X” ili oku ugodnom i uhu milozvučnom osvještavanju da “možda niste znali…” ili “što bi bilo kad biste probali naš Y…”

Hladni pozivi (cold calling)… razgovor u koji se ubacuje “jeste sigurni” ili se koristi cijela tehnika “jeste li sigurni”, “možda kad bi…”, “ne želim raditi pritisak… sami odlučite…”

Dakle, “sumnja“ se odlično nadovezuje na ljudsku postavku u kojoj svi mi želimo sigurnost i kontrolu te ako je upotrebite tako da ona ljulja taj osjećaj i nakon toga plasirate vlastitu ideju / rješenje kroz koje će konačno imati sigurnost i kontrolu, znak je da ste svladali tehniku utjecaja (čitaj: manipulacije). 

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Možda sumnjate u gornji opis, gornju tehniku, gornju vještinu… to je potpuno OK. A kad već sumnjate, što je to na što sumnjate?

(20)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*