Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Nešto moraš srušiti kako bi…

Nešto moraš srušiti kako bi…

30
0

Nije mi previše ugodno u stanju i situaciji u kojoj smo se svi zajedno našli.

Ne zato što mi jedno takvo stanje nije nepoznato, već zato što sam puno puta prošao kroz slične scenarije i puno puta sam imao prilike vidjeti i doživjeti dobre, ali i loše scenarije kad ruši.

Ako me pratite neko duže vrijeme (kroz newsletter, blog postove, društvene mreže) onda imate poprilično jasnu sliku da je ono što ja radim s klijentima promjena paradigmi i procesa u ostvarenju boljih rezultata ili rješavanju problema i zapreka.

S nekim klijentima sam bio vrlo uspješan u tome, ali s nekima je bio kompletan flop i velikih promašaj.

I kad analiziram gdje je došlo do problema i zašto nismo uspjeli, gotovo pa uvijek se sve to svelo na sljedeće: nije bilo volje, snage, energije, novaca, vremena srušiti stare modele, obrasce, procedure i instalirati nove, nadograđene i drugačije procedure.

Rečenica koju uvijek spomenem kod ugovaranja suradnje je sljedeća: mnoge stvari ćemo morati srušiti i tek kad to napravimo, onda na tim temeljima možemo graditi nove procese.

Gotovo pa svi potencijalni klijenti na prvu kažu da je to OK i može, ali kad krenemo ili još gore, kad trebamo krenuti, velika većina se povuče ili u “proces rušenja” ide s figom u džepu i kalkulacijom da “možda i ne treba dirati ovo”.

Oni koji imaju povjerenje, koji propitkuju svako rušenje, ali su otvoreni sagledati postojeće stanje iz svih kuteva, oni rastu i napreduju.

Da bi na postojećoj parceli sagradio nešto novo, prvo moraš porušiti ono što se na njoj nalazi. 

Lockdown i situacija s pandemijom je trenutak kada se mnogima, nažalost ili na sreću, ruše postojeće postavke i procesi.

Znam da nije ugodno kad se stvari ruše, znam da to stvara nesigurnost, no (barem pokušajte ako još uvijek niste spremni) prihvatite kako više neće biti isto kao nekada… mnoge stvari i situacije su se srušile ili će se uskoro srušiti.

Najpametnije i najmudrije bi bilo da počnete graditi nove dvorce, nova zdanja, nove procese, nove prilike, nove pobjede…

Ono što bi trebalo biti lakše jest spoznaja da ste već jednom nešto izgradili, tako da nije da baš ništa ne znate i nemate iskustva.

Goran Blagus
(Business klinika)

(30)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*