Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Neće tebi nitko govoriti… (10 mjeseci kasnije)

Neće tebi nitko govoriti… (10 mjeseci kasnije)

16
0

Krajem 2018. godine objavio sam newsletter koji je imao identičan naslov današnjem.

Sadržaj poruke je šaljivo obrađivao ekipu iz Moto 55 YouTube kanala i njihove sinkronizacije s Takijem, Đurđom, Rokijem i sličnim šaljivim imenima.

I tada, osim što je to bilo šaljivo, bila je i odlična prilika za poslovnu lekciju kako je “izbjegavanje ismijavanja” tehnika koja se može efikasno iskoristiti u prodajnim i sličnim aktivnostima.

Izbjegavanje tj. “posramljivanje” je i dalje, a bit će i dalje jedno od stanja koje se uspješno koristi u prodajno-marketinškim okruženjima.

Štoviše, uspješno se koristi kao tehnika utjecaja i manipulacije.

No, današnji tekst istog naslova kao i onaj od kraja prošle godine dat će različite rezultate.

Kako to znam?

Dio znam iz sekundarnih izvora (rezultati sličnih kampanji klijenata), a primarno znam iz ovih newslettera koje redovito (ne)čitate.

Naime, ovih dana sam bacio pogled na statistike primanja, otvaranja, odjavljivanja i aktivnosti newsletter poruka koje sam slao zadnjih šest mjeseci i našao sam jedan zanimljiv uzorak.

Naslovi poruka koji aludiraju na negativno stanje s ciljem da će u poruci naći pozitivno rješenje, u prosjeku su za 7 postotnih poena manje otvarane nego poruke koje imaju pozitivan i “topli” naslov poruke.

Naslov današnje poruke je jedan od takvih “negativnih” naslova i gotovo pa sigurno je da će mu open rate biti manji od 30%.

Da li to znači da sam tada (12/2018) bio u krivu i nije trebalo raditi strategiju koju sam tada sugerirao?

Ne.

Ne zato što je tada to funkcioniralo i uspješno se moglo “jahati” na takvom valu društvenog raspoloženja.

Što nas u konačnici i dovodi do važne i prevažne poruke koju vam ovdje želim prenijeti – društveno okruženje, zbivanja oko nas i trendovi su nešto što morate uzeti u obzir kada radite prodajno-demonstracijske aktivnosti.

Ako je općenito raspoloženje društva euforično, onda i poruke jašu na tom valu.

Ako je općenito raspoloženje frustrirajuće, jaši na tom valu.

Ako je općenito raspoloženje optimistično, opet jašeš taj val.

Tajna komunikacije je da i dalje koristite iste emocije i pokretače (izbjegavanje osjećaja srama je snažan pokretač), samo ih treba staviti u okvir općeg raspoloženja (i raspoloženja ciljne skupine).

Ovog trenutka igra na negativu, dišpet, bunt i otpor ne funkcionira.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Trendovi raspoloženja društva se mijenjaju. Današnje stanje neće potrajati zauvijek, a ni ono koje će doći poslije njega neće ostati stalno. 

(16)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*