Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Ne želite da vam se ovo desi

Ne želite da vam se ovo desi

23
0

Nekada davno, prvom polovicom 80-ih godina prošlog stoljeća bila je vrlo popularna skupljačka manija sličica pod nazivom CIRKUS.

Koliko me sjećanje služi, Cirkus je bio među prvim navlakušama u kojima se poster na koje lijepiš sličice davao gratis, a sličice su bile dio paketa sa žvakaćom gumom.

Sjećam se da su žvake bile koma, no one su u cijeloj toj postavci bile najmanje bitne.

Sličice su ono što je bilo važno, ali i priča koja je išla uz njih.

A priča je bila da onaj tko skupi sve sličice i zalijepi ih na taj poster, može dobiti izrazito vrijednu nagradu.

No, postojao je i jedan veliki PROBLEM.

Klaunova glava!

Oh da… klaunova glava je bila sličica koju je bilo gotovo pa nemoguće dobiti.

Cijeli poster se lako mogao popuniti, no prazan prostor gdje je išla ta famozna glava je toliko smetao i toliko iritirao da su mnogi skupljači radi toga bili iznimno tužni, frustrirani, ljuti i razočarani.

Kao klinac se sjećam nekolicine tih postera koje je ekipa vješala po zidovima, ali pogled na prazno mjesto klaunove glave je bilo baš onako – razočaravajuće.

S tom manijom skupljanja sličica sam prvi put “osjetio” kao izgleda dobra prodajna koreografija temeljena na “zatvaranju nedovršenog kruga” ali i “ne želite da vam se ovo desi”.

Razočarenje i osjećaj neuspjeha da cijeli poster nije bio popunjen je bio odličan motivator za kupnju još i još sličica.

30+ godine kasnije, isti scenarij, ista postavka, iste emocije i stvar dalje funkcionira.

Ako niste na XYZ društvenoj mreži, ovo su samo neke stvari koje ćete propustiti… i imat ćete ovakve posljedice.

Zanemarite li redoviti servis X i time ste uštedjeli Y novaca / vremena, uzmite u obzir priče i posljedice pojedinaca koji su isto tako razmišljali.

Poanta priče?

Pričaj priču koja će osvijestiti što i kako će izgledati život potencijalnog klijenta ako nešto ne poduzme po pitanju problema kojeg ste mu osvijestili.

Eh da… i dalje će vam se kolege obraćati kao da niste u stanju sami brinuti o svojoj djeci jer vam treba nešto više vremena za kretanje… zato je fitness program odličan…

NE! NE! NE!

“Ne želite da vam se desi“ je dio prodajne koreografije koji opisuje posljedice (sa što više emotivnih stanja) ako se ne poduzme rješavanje problema koje ste im osvještavali kroz prodajno pismo, demonstraciju, prodajni sastanak… i NIKAKO nije na vama da u njihovo ime zaključujete kako ste vi rješenje tog problema.

Štoviše, uopće ne treba, pa čak i treba izbjegavati da “opis posljedica” bude fingiran kako ste vi rješenje.

Jer nakon toga se samo po sebi aktivira “sloboda izbora”, dodatna mentalna komponenta koja preuzima svoju igru… no taj dio ćemo ipak obraditi kroz BK Membership program i zatvorenu fejs grupu.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Dobio sam pitanje zašto je BK Membership stranica siromašna s informacijama i zbog toga se nećkaju ući u takav vid suradnje. Pošteno, nema što… no za sad je stranica takva kakva jest jer je njezin jedini promo kanal ovaj newsletter i poruka je građena na premisi – ako ti je BK newsletter koristan, ako si u biznisu i želiš do rezultata brže, bolje i efikasnije, trebaš konkretnije primjere i pristup Blagusu, onda je BK Membership dobar ulog. Ako je nekome BK Newsletter dovoljan, pošteno. Možda jednog dana kad sazru uvjeti za BK Membership se i podružimo na “višoj / dubljoj razini”. 

(23)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*