Ne vjeruj ženi koja laže

92
0

Nisam puko, niti je ovo neka ljetna zaj*.

“Ne vjeruj ženi koja laže” je navodno jedan od legendarnih citata iz Alan Forda koja ima višestruko značenje.

Kao i druge “mudre” izreke koje se moglo naći u famoznom stripu:

  • Ako želiš pobijediti, ne smiješ izgubiti.
  • Ne predaj se nikad, osim kad moraš.  
  • Tko spava nije budan.

Radi se o izjavama / naslovima koji izvrću činjenicu ili je opisuju nekim drugim apsurdom.

U krajnjem slučaju, ako ste imali prilike proučavati teoriju viceva i humora (jesam jako davno), onda vam je jasno da se u prvom koraku stvara baza i očekivanje, da bi ubrzo sve to bilo izokrenuto neočekivanim zaključkom koji ruši tu istu bazu i stvara zbunjenosti koja rezultira aktivacijom smijeha i ugode.

Ukratko, postoje teorije humora, postoje neke zakonitosti i sve da bi imalo smisla i bilo efektno treba dobro posložiti, treba imati nešto talenta i puno vježbe.

Ponekad vic, šala, fazon ispadnu jako dobro i budu zabavni, ali puno češće ispadnu koma i zarade etiketu lošeg humora.

Želi se biti zabavan, a zapravo se ispadne patetičan i nezabavan.

Cijela ova priča i uvod su ovdje kako bi se sve to osvijestilo i kako bih utjecao na neke od vas da izbjegnu korištenje humora ili “previše pametnih” izjava u prodaji i oglašavanju svojih usluga i proizvoda.

Najčešća svrha humora je da zabavi primatelja poruke i rijetki, jaaaako rijetki, su slučajevi kada je humor, namjerno-logička-greška u naslovu poruke ili prodajnom pismu rezultirala uspješnom poslovnom pričom.

Biti mudrijaš (kao ja u naslovu ove poruke) je sklizak teren i ima razloga zašto “rođe” s velikim, ružnim fontom “DUĆAN”, “KUPI OVDJE”, “AKCIJA”, “RASPRODAJA!” i sličnim izvedenicama postižu puno bolje poslovne rezultate od 8400,00 kn super-fora-poruka dizajniranog prodajnog bannera.

Ako vam je biznis povezan uz industriju zabave, tada humor i alanfordovske fore mogu proći, u protivnom se ostavite “ćorava posla” i kod svojih potencijalnih partnera aktivirajte emocije i stanja po kojima će vas prepoznati kao eksperta te najbolje rješenje za njihove potrebe / problema / očekivanja.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Područja kao što su politika, religija i humor su područja u kojima se može jako dobro “nastradati” ako niste niz dlaku ciljne skupine i često može izazvati gadnu polemiku. Politika & religija nisu, niti će biti, dio ovih newslettera, no humor jest i ako me želite “roštiljati” komentarima – “pucajte u prsa!”

(92)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*