Ne sjećam se!

29
0

Kakva bi to bila lista “laži potencijalnih klijenata” da ne nabasamo na jednu i vrlo poznatu tehniku iz sapunica. Iznenadna amnezija i iznenadno vraćanje sjećanja.

U skriptama prodajnih razgovora (dio prodajne koreografije) postoji jedna stavka koju već godinama nisam promijenio niti vidim situaciju da bi se to moglo uskoro promijeniti.

Na dijelu gdje se radi follow-up i postavlja određeno “kontrolno” pitanje oko “poziva na akciju” stoji scenarij da je dobiveni odgovor ”Ne sjećamo se!” znak za LAŽ!

Nemojte se zavaravati, no ljudi jako teško zaboravljaju važne i interesantne događaje.

Ako ste vodili prodajni razgovor za rješenje X i dobili ste feedback ovakav ili onakav, lažu vam ako na follow-up proceduri kažu da se ne sjećaju.

Ako ste nekome poslali ponudu, ali onako, korektnu ponudu, a ne nešto bez veze i loše sročeno, na follow-up proceduri će definitivno lagati ako kažu da se ne sjećaju.

Ukratko, ako ste u prodajnom procesu i to radite na ispravan i korektan način (dvostrana komunikacija), “ne sjećam” je tada samo laž s kojom vam žele nešto poručiti – “ne želimo raditi s vama, ali nam je neugodno to izgovoriti” ili “imate manjak u svom rješenju i nisam raspoložen o tome razgovarati”.

U slučaju da ste “još jedan davatelj” i šaljete generičke emailove na hladno, tada “ne sjećam se” znači da niste dobro odradili posao pripreme.

Nego, da se vratimo na “ne sjećam se” koja je samo laž za nešto drugo, što morat sami otkriti.

Smjerove koje možete odabrati su:

0. Moguće da ste zaboravili, ja sam… 

1. Moguće da ste od stresa zaboravili i pomiješali nas s nekim drugima, ja sam..

2. Kako to mislite da se ne sjećate?

3. Ne sjećate se ili nisam ostavio dobar dojam prošli tjedan kad sam prezentirao rješenje X? Ako je stvar u tome da nešto nedostaje, recite mi što je to.

Laži, laži, laži… sve je to dio našeg DNK i dosta je zamršen proces zašto nešto prikažemo drugačije nego je ono tako u stvarnosti. Možda nam to čini život lakšim, uzbudljivijim, podnošljivijim, avanturističkim… no, bez obzira na sve, riječ “laž” i “lažemo se” nisu baš ugodne etikete.

Zato u “ne sjećam se” i sličnim situacijama najbolje prolazi reinterpretacije tuđe laži, jer da su inicijalno znali izgovoriti svoje stanje / odluku, tada ne bi posezali za “izmišljenom konstrukcijom”.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. BK membership program kreće ovaj tjedan… prva epizoda je spremna… pristup rješenjima…

(29)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*