Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Ne pitaj ako nisi spreman čuti istinu

Ne pitaj ako nisi spreman čuti istinu

20
0

U nekoliko navrata sam pisao i demonstrirao kako je povratna informacija tj. famozni feedback među najboljim tehnikama iz koje možete unaprijediti prodaju.

Stvar se svodi da pitate svoje klijente ovih nekoliko pitanja:

  1. Što vam je bilo dobro u suradnji s nama?
  2. Što je moglo biti bolje tijekom suradnje?
  3. Ima li i ako ima, što vas je zasmetalo tijekom suradnje?
  4. Postoji li neka opcija / mogućnost koju biste željeli, a mi je nemamo?

Ako redovito provodite customer care aktivnosti i imate postavljen ISPRAVAN model analize i djelovanja, biznis i sve daljnje aktivnosti ne bi trebale imati većih problema.

Rezultati analize pokazat će u kojem smjeru treba nastaviti, što treba popraviti i ono najbitnije, što je to što novog i drugačijeg možemo ponuditi. Pitanje broj četiri aludira u tom smjeru.

Kao i obično, u svemu ovome postoji jedan veliki ALI.

A taj “ali” je u tome što kao vlasnik firme, direktor ili voditelj treba biti spreman za rezultate koji će se dobiti anketom.

To što tvrde / tvrdimo da smo otvoreni za bilo kakav feedback, da je negativan feedback samo poticaj da budemo još bolji, da je zajedljiv komentar prilika iz koje ćemo “otvoriti oči” i da nas sve to emotivno ne dira je u 95% slučajeva JEDNA VELIKA LAŽ!

Ima puno i prepuno slučajeva gdje tvrtke upregnu gornju tehniku i to “s figom u džepu”, nadajući se da će rezultati biti hvalospjevi i puno pohvala. A onda kad se desi “loše”, “prevaranti”, “neisplativo”, “lažno”, “prijevara”, “nije pomoglo”, “izbjegavati”… tada se mijenjaju strategije, smjerovi, preispitaju procesi i pazite sada – spremaju osvete.

A sve bi bilo drugačije i ispravnije da se prihvati jedna iznimno bitna činjenica: percepcija i “istina” su za njih i vas možda iste, a često to i nisu.

I tu je taj prijelomni trenutak kada radimo gornju vrstu ankete, kada želimo dignuti biznis na višu instancu – jesmo li STVARNO spremni čuti što misle o nama i jesmo li STVARNO neovisni o njihovim mišljenjima.

Puno češće nismo i ako je to scenarij, tada nemojte raditi tu famoznu anketu.

Zapravo, skratite je na dva pitanja:

  1. Jesmo li ispunili Vaša inicijalna očekivanja?
  2. Postoji li neka opcija / mogućnost koju biste željeli da vam ponudimo?

Ili ako se i dalje ne osjećate sigurno ili ste previše osvetoljubivi, onda samo servirajte jedno pitanje:

  1. Ima li neka opcija / mogućnost koju biste željeli da vam pružimo?

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. To što ste kupili Ferrari ne znači da ste najbolji vozač. To što imate najjače računalo ne znači da ste najbolji programer. Ovim tekstom i ovom usporedbom aludiram na to da za korištenje određenih alata trebaju određena znanja i iskustva. Prilagodite “prodajne alate” svojim okolnostima, strategiji razvoja i emotivnim stanjima. Kako raste biznis, tako i alati koje koristite postaju sofisticiraniji.  

(20)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*