Ne mogu si pomoći…

28
0

Emocije nas pokreću.

Zapravo, emocije su benzin, energija koja napuni ostatak našeg tijela nakon čega poduzimao određenu radnju.

U većini slučajeva, ta radnja je da nešto napravimo ili izvršimo u fizičkom svijetu, ali emocija može pokrenuti i radnje u našoj glavi.

Nije neka mudrolija znati kako su emocije okidač radnje, a onda tu radnju izvršimo u racionalnom okruženju.

Prvo odluka, onda akcija / radnja.

Ekipa iz prodaje zna sve to i izrazito puno brije na otkrivanje načina kako bi kod svojih potencijalnih klijenata aktivirala prikladnu emociju koja će rezultirati racionalnom radnjom – najčešće to bude zaključenje posla.

Proučavaju se ciljne skupine, istražuju se vrijednosti ciljne skupine, segmentira se, testira se sve i svašta…

Cilj je otkriti prikladnu emociju ili još bolje, kombinaciju emocija koje će pokrenuti “drugu stranu”.

Strah, ljubav, sreća, nada, žalost, stid, mržnja… sve su to emocije koje su jako dobro dokumentirane i popraćene kroz različite primjere ovog newslettera i druge stručne literature.

U tom kolopletu emocija ima jedna koju sam do sada majstorski izbjegavao, jer oko aktivacije emocija treba znati još jednu važnu postavku.

Znamo da emocije pokreću tj. da su neka vrsta goriva, no treba biti svjestan da previše goriva može izazvati požar i eksploziju.

Previše emotivnog naboja može izazvati kontra efekt i to je nešto što svakako ne želite napraviti niti doživjeti.

Zavist kao emociju sam već nekoliko puta spomenuo i opisao kako se može iskoristiti, no LJUBOMORA je posebna kategorija.

Oh da… emocija ljubomore je jedna od onih koja može učiniti čuda u vašoj prodajnoj koreografiji, ali ako ju je previše, izgorjet ćete kao borova šuma na plus 40 stupnjeva Celzijevih.

Ljubomora najbolje djeluje na osjećaj gubitka, ali ne kao emocija straha od gubitka, već na gubitak kontrole nečeg što mislimo da možemo kontrolirati, a prava istina je da to uopće ne možemo kontrolirati.

Ima smisla? Primjenjivo?

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Ljubomora kao suprotnost emociji ljubavi nije isto. Ne funkcionira tako.

p.p.s. Ljubomora se uspješno može iskoristiti u business prodaji i to kroz spominjanje konkurencije ili suptilnim navođenjem kako konkurencija izmiče iz vidokruga, a time se onda gubi i ispravna slika stanja tržišta (osjećaj kontrole). “Ne mogu si pomoći…”, pomognite nam.

(28)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*