Ne miriše na dobro…

25
0

Neki dan sam imao prilike analizirati pismo / dopis koji je korisnik poslao davatelju usluge i u kojem konstatira da su mu neki od uvjeta OK, ali u drugom dijelu kreće s preispitivanjem nastale situacije.

Nešto tipa…

(1) Hvala na xyz, čim pogledam javit ću se…

(2) Nego, radi cijele istine… volio bih znati… hoćete li otvoreno pokazati… na temelju čega ste… bilo bi fer…

Ne tvrdim da je ovo bilo majstorski napisano pismo koje skuplja municiju za daljnji rat, no da je imalo par skrivenih mina definitno stoji.

Naime, ovako izgleda klasična “spika” manipulatora koji je nešto naumio i sada traži pukotine koje će dalje iskoristiti u svojoj namjeri.

Relativno nevina pitanja… “zanimalo bi me…” i “ja sam u situaciju da mi nije OK, pa želim znati…” čime malo po malo izvlači odgovore od primatelja pisma i onda gotovo pa uvijek zabijaju stvar s jednom riječju – FER!

Vidi me, doveli ste me u nezgodnu situaciju radi ovog i ovog, osjećam se ovako i ovako, ne znam zašto mi to radite i FER je da to sad popravite.

Ako se nađete u takvoj situaciju (klijent se poziva na FER odnos / FER situaciju) budite 100% oprezni.

Razlog tome je što se uz “FER” gotovo pa uvijek prilijepe ekstra osjećaji i ekstra očekivanja.

Uobičajeni i KRIVI odgovor na “fer” je da im ovako izvrtite – “A što je za vas fer?” ili “Što bi bilo fer za vas?”.

Ne, ne, ne i ne… nikada, ali stvarno nikada nemojte na pojam “fer” koristite odgovor ili kontra rečenice koje u sebi imaju riječ “fer”.

Neće dobro završiti… ego rat je gotovo pa neminovan.

Na “fer” se nikada ne odgovara sa “fer”, već se majstorski izbjegava i postavljaju drugačija pitanja / daju odgovori i ono najvažnije – “FER” vam je indikator da morate biti ekstra oprezni kod komunikacije.

Mislim da je ovo dovoljno od mene i fer koliko sam energije i vremena uložio da objasnim sve to. Hmmm… i nije baš leglo, zar ne?

Sve je OK… ovdje smo da se podržimo (hvala vam na tome), usvojimo ili potvrdimo postojeće vještine i ono najvažnije – dobro zabavimo.

Želim ugoda kraj tjedna i vikend.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Riječ “fer” sama po sebi nije loša, no treba je gledati u okruženju u kojem se koristi jer onda daje i najbolje rezultate. “Nakon toliko održanih prezentacija, bilo bi fer da potpišete ugovor jer ste rekli da vam se naše usluge sviđaju.” Možda da, možda ne… odlučite sami za sebe. 

(25)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*