Naslovna Politika Mreža za održivi razvoj Hrvatske traži sastank s Josipom Lekom

Mreža za održivi razvoj Hrvatske traži sastank s Josipom Lekom

74
0

logo_mreza_vtMinistarstvo poljoprivrede RH nedavno je donijelo Odluku o povećanju iznosa sredstava na 50 do 55% vezano za 1. natječaj u okviru podmjera i operacija Mjere 4. unutar Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. Navedenom Odlukom odobriti će se ukupno 140 projekata vezano za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. U ovih 140 projekata, većina su infrastrukturni projekti, odnosno projekti zajedničkih ulaganja, tek neznatan dio odnosi se na projekte malih i srednjih poduzetnika, odnosno OPG-a.

Na takvo pogodovanje velikim projektima, a istodobno i zanemarivanje važnosti OPG-ova, reagirala je Mreža za održivi razvoj Hrvatske koja smatra krajnje alarmantnom situaciju koja se trenutno događa u provedbi Mjere 4 iz Programa ruralnog razvoja.

– Razina potpore do 5 milijuna eura za projekte u okviru Mjere 4 dovest će do potpora koje koriste veliki poljoprivredni proizvođači, a ograničeni iznos sredstava koja su nam na raspolaganju za provedbu mjere rezultirat će nemogućnošću korištenja iste od strane malih i srednjih proizvođača, odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Sve navedeno suprotno je Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, ali i hrvatskim potrebama i razvoju ruralnih područja. – naglasio je predsjednik Mreže za održivi razvoj Tugomir Majdak.

Slijedom navedenog, Mreža je uputila pismo predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki uz zamolbu da održi sastanak s predstavnicima Mreže za održivi razvoj Hrvatske, Udruge OPGH Život te Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije.

Predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske Majdak želi da se predsjednika Sabora upozna s navedenim problemima kako bi se zajednički pokušalo pronaći rješenje koje će malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima omogućiti korištenje sredstava iz Programa ruralnog razvoja te u konačnici doprinijeti očuvanju ruralnih područja.

Izvor: vpz.hr

(74)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*