Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Molba – nemojte to raditi

Molba – nemojte to raditi

15
0

Često me se, onako na prvi pogled, percipira kao pain in the a** osobu, kompliciranu, previše samouvjerenu, hladnu, teško dostupnu i umišljenu.

No, to je tako na prvi pogled, ali kad se upoznamo i kad se utitramo, otkrit će se da sam potpuna suprotnost nego što je to bilo na prvi dojam.

Razlog zašto me se percipira tako je gotovo pa uvijek zato što novim situacijama i novim okolnostima pristupam iz dva kuta – full otvoreno jer mi je to prilika za nešto novog & želim što prije otkriti koje su vrijednosti osobe s druge strane.

U komunikaciju ulazim maksimalno dobronamjerno ali ako u isto vrijeme mogu osjetiti veliki BS, pokušaj manipulacije, nametanje stavova bez pokrića te kada me se stavlja u stanje u kojem me se želi iskoristiti, tada me “prehiti”.

Za takve situacije imam poseban radar i kad se na njemu pojavi bilo kakva točkica, tada je gotovo.

Nema više komunikacije. Jedino što ostane je kurtoazna razmjena riječi i traži se prilika za odlazak.

Ovo svoje ponašanje sam neki dan opisivao na jednoj internoj radionici i dok ekipa s kojom sam radio nije mogla vjerovati da “jedan otvoren i šaljiv lik” može u nekim okolnostima postati “hladan i ledeni”, uz puno smijeha i šale sam dobio novi nadimak – Grinch!

Da, ja jesam Grinch s vremena na vrijeme.

I da, radim na tome da budem što manje takav, ali… fakat si s nekim stvarima i glupostima ne mogu pomoći.

A jedna od takvih stvari je nedavni telefonski poziv jednog davatelja usluga koji me trikovima želi navesti na kupnju.

Dobar dan g. Blagus, jeste dobro?
OK sam.. Dobro je… Nego, s kim pričam.
Baš mi je drago što ste dobro g. Blagus, Nikolina s druge strane telefona.
Bok Nikolina, kako Vam mogu pomoći?
Zovem vas iz tvrtke XYZ koja za vašu djelatnost ima A, B, C  i željela bi definirati vrijeme za sastanak s Vama.
Nikolina, hajde da ne trošimo vrijeme. Znam o čemu se radi i ovo što imate mi nije interesantno.
… pauza od 5 sekundi…
G. Blagus, je l’ vi to želite reći da ste zadovoljni svojim poslovnim rezultatima?
Nikolina, hajde sad već kad smo došli do toga. Znam za vas godinama, znam kako vam usluga funkcionira, znam što imate o meni u svom CRM-u i usluga koju imate nije za mene. Ne treba mi ta usluga i neće mi nikako pomoći.
… pauza od 5 sekundi…
Dobro g. Blagus, onda (nešto što nisam dalje razumio ali sretno u životu, bluć, blać)

Da ste bili pored mene kada se vodio taj razgovor mogli biste lako primijetiti transformaciju od happy to serve you statusa do Grinch statusa koji ruši sve i svašta ispred sebe.

Kasnije mi je bilo malo žao Nikoline, jer se definitivno moglo osjetiti da je mlada cura koja je tek počela raditi u pozivnom centru i da joj moja odbijenica nije pretjerano dobro legla.

Nije da sam ja bezosjećajan lik, ali sam zato razočaran na osobu koja im je pisala skriptu za razgovor zbog koje mladi ljudi budu pod nepotrebnim stresom.

A sve što su mogli napraviti i sve što bi trebali napraviti su ove dvije stvari:

  1. Nemoj svako malo ponavljati ime ili prezime sugovornika. Ta tehnika je nekada funkcionirala, danas IRITIRA!
  2. Kad dobiješ odbijenicu, puno bolje je da pokažeš empatiju i kažeš nešto tipa “šteta, a činilo mi se da bi vam bilo interesantno” ili “pa nije da smo baš toliko nezanimljivi”. Nemoj igrati na kartu inaćenja, tj. ako već i igraš na nju, onda je gornji primjer LOŠ smjer.

I zato dragi poduzetnici i pretplatnici ovog newslettera… nemojte to raditi, lijepo vas molim, stvarno nemojte raditi takve greške i biti toliko kruti kada komunicirate s potencijalnim klijentima.

Nazovite; Pitajte s kim možete pričati o suradnji, ovome ili onome; Recite zašto zovete i što želite; Saslušajte prigovore i izgovore te ih prikladno anulirajte; BUDITE POZITIVNI!

Goran Blagus
(Business klinika)

(15)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*