Moćunost izbora

4
0

blog_goran_blagusLjudski mozak voli uspoređivati različite stvari i prema tome donosi odluke. S obzirom na to, u poslovanju nije najbolja strategija imati samo jedan proizvod ili jednu verziju istog proizvoda / usluge jer će vas mozak potencijalnog klijenta uspoređivati samo s konkurencijom.

Da ne bi bilo zabune, i dalje će oni uspoređivati s konkurencijom, no situacija je malo drugačija kada ima više opcija za uspoređivati.

“Veliki igrači” su to jako dobro shvatili, pa tako danas imate nekoliko varijanti jednog modela mobitela, nekoliko varijanti automobila, televizora, sredstva za mršavljenje…

I dalje će potencijalni klijent uspoređivati Apple sa Samsungom, Mercedes sa BMW-om, no kada ima više opcija onda te odluke više nisu toliko binarne (DA/NE).

“Hoću li kupiti plavi mobitel tvrtke X ili zeleni tvrtke Y?”

Osim toga, već kada se potencijalni klijenti odluče za jednu marku, onda ih se ne pušta tako lako da počnu razmišljati o drugoj marki proizvoda.

Kada vodite biznis koji se sastoji samo od pružanja usluga, na prvi pogled čini se kako nije moguće imati nekoliko opcija jedne vrste usluge, no to je često propust koji treba ispraviti ako se žele postići bolji poslovni rezultati.

Npr.

  • Osnovni servis klima uređaja;
  • Napredni servis klima uređaja (Osnovni + mjerenje kompresije sa zamjenom potrošnog materijala);
  • Premium servis klima uređaja (Napredni + 24 satna dostupnost + zamjenska klima).

Ukratko, potencijalnim klijentima treba dati mogućnost izbora te je najbolje da biraju između vaših postojećih usluga.

Goran Blagus

(4)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*