Naslovna Novo Mlada misa u Sopju

Mlada misa u Sopju

502
0

Kršćanstvo, tj. katoličanstvo je objavljena vjera koju narodu Božjem posreduju zaređeni muškarci – svećenici. Kakvi su svećenici takav je i narod, što su oni bolji i predaniji svome pozivu, to je i narod više posvećen i nastoji živjeti u ozračju moralnog i Božjeg zakona. Božji narod okuplja se u Crkvi – zajednici onih koji Gospodinu pripadaju, a svećenici posreduju Božju riječ propovijedanjem i vjernicima podjeljuju 7 sakramenata, od kojih je najvažnija Sv. Euharistija.

Katoličanstvo od stoljeća sedmog (već 13 stoljeća) polako prožima i oblikuje naš hrvatski narod kroz liturgiju, kulturu i civilizaciju. Možemo slobodno reći da je Crkva u hrvatskom narodu najzaslužnija za identitet kojeg danas kao narod baštinimo. Kroz sva ta stoljeća veliki zaslužnici za to za brojni su znani i neznani svećenici, redovnici i redovnice koji su svoj poziv ostvarivali kroz služenje, ne gaseći polog vjere u Boga i radeći na poboljšanju životnih uvjeta povjerenog im naroda.

Još nedavno vjerničke obitelji su bile mnogobrojne i bogate molitvom i pouzdanjem u Boga. Do prije 50-tak godina mogle su zajednici darovati dovoljan broj svojih sinova – svećenika. Ne ulazeći zašto više nije tako – danas su novozaređeni svećenici velika rijetkost i njihov nedovoljan broj sve više se osjeća, osobito na Zapadu, gdje se mnoge crkve zatvaraju i prenamjenjuju za svjetovne potrebe. Taj nedostatak svećenika još više boli vjernički puk jer ga više nema tko tješiti, posredovati Božju riječ i kroz sakramente vraćati u stanje prijateljstva s Bogom.

Mladi Matej Filipović (1994.) iz župe sv. Marije Magdalene u Sopju, sin je Drage i Snježane, te brat Kristine i Dijane. Božji poziv u dubini svoga srca od mladih nogu, posredovanjem brojnih svećenika i molitvama rodbine, nije zatomio već se hrabro odazvao i kroz bogoslovsku formaciju u Zagrebu i Rimu zaređen je za svećenika 22. lipnja 2019. godine, u požeškoj katedrali polaganjem ruku biskupa dr. Antuna Škovrčevića, zajedno sa subratom Tomislavom Dokozom.

Mladu Misu, tj. prvu Sv. Misu u svome zavičaju u Sopju predvodio je s 20-tak svećenika u dvorištu župne crkve u hladovini visokih stabala oraha. Zajednici vjernika predstavio ga je sadašnji sopjanski župnik Augustin Tašić, a nadahnutu propovijed održao je duhovnik Kolegija Požeške biskupije mr. Ivica Bošnjak. Kako bi ostao vjeran Bogu i svom pozivu mladi svećenik Matej treba se čuvati tri „napasti“ – sebe, drugih ljudi i tijela (svijeta) poručio je mr. Bošnjak. Na kraju se mladomisnik zahvalio svima koji su ga pomogli i hrabrili na njegovom putu do svećeništva. Udijelio je svoj mladomisnički blagoslov subraći svećenicima, svojoj rodbini i ostalim vjernicima.

Matej je 4. svećenik ove župe u zadnjih 30-tak godina uz patera isusovca Ivana Matića, te svećenike Nedjeljka Androša i Željka Benkovića. Veliki je to blagoslov za vjerničke zajednice u kojima će služiti, jer će stajati na braniku Kraljevstva Božjeg protiv pustinje ravnodušnosti, nevjere i idolatrije koja sve više osvaja svijet 21. stoljeća u kojem živimo. Na ovom misnom slavlju bio je i umirovljeni svećenik iz Čađavice Valentin Halić koji je o Petrovu 2019. proslavio 50 godine svoga svećeništva.

Neka i mladomisnik Filipović, kao i zlatomisnik Halić danas, 2019. uzmogne puna srca reći riječi sv. Pavla: “Dobar sam boj bio, životnu trku završio, vjeru sačuvao, Gospodine Isuse Kriste! Ti si nam u svetom Ivanu Mariji Vijaneju darovao pastira duboke vjere i posvemašnjeg predanja u služenju tebi i tvojoj Crkvi. Molimo te, da naši svećenici po njegovu primjeru i zagovoru budu vjerni duhovnom pozivu kojeg su primili, ustrajni u poslanju koje si im povjerio. Prati ih svojom pomoću da mogu vjerodostojnim životom svjedočiti, riječju naviještati a u svetim otajstvima slaviti tvoju neizmjernu ljubav za čovjeka i tako služiti izgradnji tvoga naroda. Daj, Gospodine, da nam obitelji budu zajednice molitve u kojima mladi mogu prepoznati i prihvatiti svećeničko zvanje. Sve naše svećenike povjeravamo tvojoj i našoj Majci Mariji. Koji živiš i kraljuješ – sada i u vijeke vjekova. Amen.”

Vladimir Jelenčić

(502)