Naslovna Reportaže Memorijalni maraton Čavoglave – Knin

Memorijalni maraton Čavoglave – Knin

49
0

maraton_cavoglave_knin_2015_malaU povodu Dana pobjede i 20. obljetnice VRO “Oluja” udruga maratonaca Virovitičko-podravske županije “Glasnici istine” organizirala je Memorijalni maraton Čavoglave – Knin u dužini od 38 km.

Prije samog maratona nazočili su Svetoj Misi u Čavoglavama kojom prigodom im je u prepunoj crkvi Hrvatskih mučenika u Čavoglavama, fra Ilija Mikulić blagoslovio novu zastavu Udruge.

Fra Ilija Mikulić poslije mise ugostio je maratonce te ih upoznao o samoj crkvi Hrvatskih mučenika, njenoj gradnji, te o svemu zanimljivom za Čavoglave. Glasnike istine je obradovao susret u Čavoglavama sa Mladenom Škivinom župnikom Voćinskim, te prijateljima Krešom Štimcem i Ivicom Đuzel.

Glasnici istine kao pravi ambasadori Virovitičko-podravske županije predstavili su fra Iliji i mještanima Čavoglava županiju i mjesta odakle dolaze. Posebno Glasnike čini sretnim što su upoznali fra Iliji sa vlč. Mladena Škivinom te se nadaju njihovoj odličnoj suradnji.

Prije starta Pavo Tutenov u ime članova udruge uručio je poklone svom domaćinu. Između ostalih Glasnici istine poklonili su fra Iliji knjigu Miroslava Gazde “Zločin za koji nitko nije odgovarao” koja govori o strašnim srbočetničkim zvjerstvima 1991. godine u podpapučkim mjestima bivše općine Podravska Slatina, u Voćinu, Četekovcu, Balincima, Čojlugu i Humljanima. Svoje svjedočansrvo ove knjige fra Iliji iznio je Ivica Đuzel čiji je otac bio žrtva srbočetničkog zvjerstva.

Nadalje, fra Iliju su upoznali i trdicionalnim Hodočašću policije, vojske i branitelja Gospi Voćinskoj 13. prosinca, a vlč. Mladen Škivin u ime župe Voćin i Pavo Tutenov u ime ZŽ HVIDR- a VPŽ ((prenjevši pozdrav Nenada Križića predsjednika županijske HVIDR-e i glavnog organizatora hodočašća) pozvali su ga na hodočašće.

Nakon riječ zahvale fra Ilija je blagoslovio maratonce te ih skupa s vlč. Škivinom ispratio na maraton put Knina.

Na uzavreloj cesti po iznimno velikoj vrućini maratonce je “nosila”podrška zvukova sirena mnogobrojnih motora i automobila kao i podrška mještana u selima kroz koja su prolazili.

Na ulazu u Knin maratonce su sustigli motoristi koji su krenuli iz Čavoglava u 16 sati.

Praćeni kolonom od više stotina motorista maratonci su vidno iscrpljeni ušli u Knin oko 17.30.

U Kninu ih je dočekao Stipe Jarloni iz ureda gradonačenice grada Knina te ih u njeno ime pozdravio.

Po završetku maratona i obilaska Knina uputili su se u Split u Loru-luku Hrvatske ratne mornarice na noćenje.

Drugog dana 06.08.2015. bili su gosti na Poljudu kod NK Hajduka gdje ih je dočekao bivši igrač i nekadašnji kapiten tog kluba. Pozdravnim riječima dobrodošlice Andrić je iskazao divljenje maratoncima na istrčanom maratonu po velikoj vrućini prenjevši pozdrave uprave kluba.

I Srđan Andrić i sam Nk Hajduk pokazali su svoju”veličinu”ugostivši umorne Glasnike.

Vođeni djelatnikom Hajduka obišli su klupske prostorije: od trofejni soba do pre prostorije, a omogućen im je bio izlazak i na travnjak Poljuda. Sama mogućnost obilaska svega i svih prostorija na Poljudu je oduševila maratonce čineći ih počašćenim. Na kraju gostovanja na Poljudu u ime udruge zahvalio je Goran Špehar koji je i uspio izorganizirati preko Osječanina Petra Krpana, proslavljenog bivšeg nogometaša Hajduka ovaj nezaboravan posjet.

Na kraju posjeta Poljudu, Srđan Andrić uručio je zahvalnice sudionicima maratona Čavoglave – Knin.

Uslijedilo je neizostavno kupanje u moru te emotivno ispunjeni povratak kući. Na povratku obilazak crkve Hrvatskih mučenika u Udbini te u ranim jutarnjim satima 07.08 dolazak u Slatinu.

Riječi Pave Tutenova dovoljno govore “…dali smo maksimum sebe… ubili smo se…“.

Na maratnu Čavoglave – Knin – sudjelovali su Slatinčani: Goran Draksler, Željko Nikolić i Pavo Tutenov, Orahovčani: Miroslav Mikovuković i Ivica Marinić, te Goran Špehar iz Našica, Zlatko Milošević iz Nove Bukovice, te Ivan Medved iz Kozica i Darko Dolovski iz Dobrovića.

I na kraju neizmjerno zahvalni svima koji su pomogli oko odlaska za Čavoglave kao i svima koji su pomogli na bilo koji način. Zahvaljujemo Gradu Slatini, Općini Čađavica, Nenadu Križiću i ZŽ HVIDR-a VPŽ, Športskoj zajednici Virovitičko-podravske županije i gospodinu Holeru, Marku Marković, Pekari Pecolaj, Kavani Elida, Cafe bar Boleru, te veliko hvala dožupanici Sanji Bošnjak i županu Tomislavu Tolušiću.

Na kraju veliko hvala dvojici nepoznatim nam (sada poznatim) koji su nam svojom donacijom omogućili večeru u Kninu: Perić Zdravku iz Karlovca i Gudelj Ivanu iz Viteza…

Glasnice istine trče dalje…!

Pavo Tutenov

(49)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*