Naslovna Reportaže Memorijalni maraton ˝Stazom mučeništva˝ Pakrac – Bučje

Memorijalni maraton ˝Stazom mučeništva˝ Pakrac – Bučje

83
0

Maratonci iz Virovitičko-podravske županije ˝Glasnici istine˝ (Pavo Tutenov, Goran Draksler, Nenad Pelengić, Mario Kovač i Zlatko Milošević) sudjelovali su na Memorijalnom maratonu Pakrac-Bučje pod nazivom ”Stazom mučeništva”.

pakrac_bucje_1

Maraton u organizaciji Udruga civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije održan je u sjećanje na 16.01.1992. godina, kada je izvršena posljednja razmjena zatočenika logora Bučje.

Logor Bučje je bio prvi koncentracijski logor u Domovinskom ratu osnovan 17. 08.1991., a zatvoren je kad je oslobođena cesta Pakrac – Požega i održana posljednja razmjena zatočenika logora 16.01.1992. godine na Gavrinici kod Pakraca. Na mjestu logora je uređeno spomen obilježje i izgrađena kapelica posvećena sv. Antunu Opatu.

pakrac_bucje_2

Treba podsjetiti, za one koji ne znaju za događaje iz Domovinskog rata, da je u Pakracu 01.03.1991. godine počela oružana pobuna protiv RH, da je kroz logor Bučje prošlo 300 ljudi, te da se 22 logoraša još uvijek vode nestalim.

Pored Glasnika istine na maratonu su sudjelovali i Duško Štrbac iz Zagreba (branitelj Pakraca i jedan od inicijatora ovog maratona)te djeca poginulih branitelja Sendi Štrbac i Marko Ljevar iz Pakraca i Krešimir Šimić mladi hrvatski ultramaratonac i pjesnik iz Slavonskog Broda uz logističku podršku Maria Lovreščaka iz Zagreba.

pakrac_bucje_3

Pored navedenih maratonaca po prvi puta je ovu dionicu trčao i Antun Ciglenečki novinar portala Lipički kompas koji redovito svake godine izvještava javnost o ovom događaju.

Na svome putu maratonci su zastali na mjestu pogibije Vjenceslava Štrbca ,oca Sendi i brata Duška Štrbca gdje su zapalili svijeću i odali mu dužnu počast.

pakrac_bucje_4

Kao i svaki puta kada trče blizu Brusnika ˝Glasnici istine ˝zastanu pored spomen obilježja dvanaestorici poginulih pripadnika 127. virovitičke brigade kako bi im odali počast. Predvođeni Virovitičanom Mariom Kovačem sudionici ovog maratona zapalili su svijeću i poklonili se poginulim hrabrim braniteljima.

Na ciljnom odredištu u Bučju maratonci su dočekali Dinko Miovec ispred Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata Požeško-slavonske županije, gradonačelnik Pakraca Davor Huška te ostali nazočni na ovom komemorativnom skupu.

pakrac_bucje_5

Tekst: Glasnici istine
Slike: Glasnici istine i Antun Ciglenečki

(83)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*