Naslovna Novo Međuškolski projekt “Točka, zarez, upitnik!” započeo raspravom piše li se kurikulum ili kurikul?

Međuškolski projekt “Točka, zarez, upitnik!” započeo raspravom piše li se kurikulum ili kurikul?

82
0

Međuškolski projekt Točka, zarez, upitnik! odvija se između OŠ Eugena Kumičića iz Slatine i OŠ Siniše Glavaševića iz Vukovara. Projekt je osmislila Melita Schmitz, diplomirana knjižničarka mentorica te je svojoj kolegici knjižničarki iz Vukovara Biljani Krnjaić predložila da zajedno surađuju na projektu koji bi se proveo tijekom školske godine 2016./2017. Projekt će se realizirat u obliku integracije knjižnično-informacijskoga obrazovanja i hrvatskoga jezika. Ciljane skupine ovoga projekta su učenici, roditelji i učitelji obiju škola, a u svrhu osvještavanja najčešćih pravopisnih pogrešaka kojima smo svi svjedoci u pismenoj komunikaciji.

pravopis

Kao početna aktivnost izrađen je plakat najčešćih pravopisnih pogrešaka koje su sakupile nastavnice hrvatskoga jezika Ivana Strupar, Elvira Vujčić i Ranka Kabić te je plakat postavljen u svaku učionicu škole kako bi svi nastavnici mogli upozoriti učenike kada primijete pravopisnu pogrešku. U svakom obrazovnom razdoblju održat će se tri nastavna sata posvećena pravopisu u onim razrednim odjelima koji imaju najviše pravopisnih pogrešaka. Isto tako, na svakom učiteljskom vijeću nastavnice hrvatskoga jezika predstavit će nekoliko pravopisnih pogrešaka svojim kolegama te dati kratke jezične savjete.

Roditelji će na roditeljskim sastancima biti upoznati s ciljevima i aktivnostima projekta tako da će i oni moći aktivno sudjelovati u njegovom provođenju te u prvenstveno smanjivanju pravopisnih pogrešaka.

Na učiteljskom vijeću OŠ Eugena Kumičića u listopadu Melita Schmitz predstavila je problem imenice kurikulum koji je nametnut našemu jeziku u obliku u kojemu ta imenica nikako ne može biti. Naime, latinski završetak –um (kurikulum)u hrvatskom jeziku se izostavlja pa tako dobivamo kurikul (kao i simpozij, magnezij…)

Hrvatski jezikoslovci predlažu kao rješenje za ovu riječ UPUTNIK.

Pridjev od kurikul može glasiti: kurikul-ni, kurikul-ski, međutim prednost se daje obliku kurikulni jer je taj oblik češći i izrazito je obilježje baš hrvatskoga standardnoga jezika.

Iz navedenoga proizlazi da je pravilno nacionalni kurikul i kurikulna reforma, ali ne uputnička reforma.

Ono što nam ostaje jest dobro razmisliti zašto nam se nameću rješenja koja krše jezične norme te tko je odgovoran za ovakve pogreške koje zbunjuj, smetaju i vrijeđaju sve one koji išta znaju o jeziku i svoj jezik žele upotrebljavati u skladu s pravilima hrvatskoga standardnoga jezika i važećeg pravopisa.

Melita Schmitz, dipl.bibl.mentor

(82)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*