Naslovna Novo LORA – laboratorij održivog razvoja

LORA – laboratorij održivog razvoja

61
0

S obzirom na to da je prošli tjedan bio prvi tjedan škole, da su učitelji imali obaveza oko raspodijele knjiga i organizacije te je u svim školama krenula obrazovna reforma, više zainteresiranih učitelja nas je zamolilo da produžimo rok za prijave škola za sudjelovanje u projektu „LORA – laboratorij održivog razvoja“. Ovim putem Vas želimo obavijestiti da smo produžili rok do petka, 20. rujna 2019. godine, te se još uvijek moju prijaviti svi zainteresirani, učiteljice, učitelji i škole.

Često čujemo priče o tome kako je razvoj lokalnih sredina važan. No, koliko zapravo ulažemo u takve zajednice, posebice u njihove najmlađe stanovnike? Ponekad nije potrebno uložiti velika financijska sredstva ili mnogo vremena. Dovoljno ih je potaknuti i naučiti da razmišljaju na održiv način. To najbolje opisuje stara poslovica: „Nemoj mi dati ribu, već me nauči pecati!“
Udruga Bioteka, vođena takvim mislima, započela je projekt „LORA – laboratorij održivog razvoja“ kojim planira uključiti lokalne zajednice, predvođene školama kao pokretačima promjene, iz svih krajeva Republike Hrvatske. Upravo je u tijeku poziv školama u slavonskim selima, otočkim naseljima, brdskim krajevima, šumovitim općinama, tj. u svim školama u svim županijama Republike Hrvatske da se priključe projektu kako bi osigurale svojoj sredini održiviju budućnost.

Tijekom projekta stručni tim koji čine udruge Bioteka, Biom i Hyla te Osnovna škola Borovje iz Zagreba obići će sve škole koje sudjeluju u projektu te zajedno s njima izraditi inovativan i suvremen obrazovni program za održivi razvoj. Svaka škola će dobiti svoj jedinstveni program koji će biti oblikovan prema specifičnim potrebama škole te putem kojega će škola, kao mjesto susreta šire lokalne zajednice, doprinijeti rješavanju lokalnih problema s kojima se stanovnici svakodnevno suočavaju.

Projektom je osigurana i besplatna edukacija za učitelje na kojoj će svoje znanje i iskustvo iznijeti više od 10 predavača iz relevantnih i stručnih udruga i institucija za održivi razvoj iz Hrvatske i Švicarske.

Posebnost projekta leži u tome što će, provedbom vlastitih samostalnih projekata, u aktivnostima LORA-e sudjelovati učenici koji će kroz istraživački rad stjecati znanja, vještine, stavove i afirmativne vrijednosti potrebne za oblikovanje održive budućnosti.

Projektu se mogu priključiti i ostali zainteresirani, od medija do roditelja, koji će svatko na svoj način doprinijeti njegovoj realizaciji.

Pozivamo vas da više o projektu pročitate na internetskim stranicama www.lora.bioteka.hr

Krešimir Kovačec

(61)