Naslovna Novo Ljetovanje na Čiovu 2019.

Ljetovanje na Čiovu 2019.

256
0

Prošli tjedan završeno je ovogodišnje ljetovanje za djecu slatinskog kraja na otoku Čiovu u organizaciji Crvenog križa Slatina. Realna cijenu punog pansiona za 8 dana te prijevoz i izlete sva djeca ne mogu platiti pa već nekoliko godina pronalazimo sponzore. Udruga Ličana „Vila Velebita“ iz Slatine platila je puni iznos od 1.500 kn za četvero djece, a svih šest JLS i Crveni križ platili su po 500 kn za još 30- tero djece. Ove godine voditelji su bili Denis Cukor i Igor Kardoš sa 10 članova izviđačkog odreda Lisice iz Slatine koji su ostaloj djeci demonstrirali neke izviđačke vještine, organizirali disko večeri, nogometne turnire i ostale društvene igre.

Djeci je kao i prethodnih godina organiziran izlet brodom u Split, obilazak stare gradske jezgre, ribarnice, palca Grgura Ninskog i kupanje na Bačvicama. Malom barkom posjetili smo i grad Trogir osnovan od Grka s otoka Visa 3. stoljeća pr. Krista. Smatra se najbolje očuvanim romaničko-gotičkim gradom u Srednjoj Europi i pod zaštitom je UNESCO-a. Najpoznatiji je po katedrali sv. Lovre i čuvenom portalu majstora Radovana iz 1240-te, ali i po slavuju bel canta pjevaču Vinku Coci.

Ove godine, zbog autobusa Papuk Toursa i vozača Ljubomira, imali smo ponovo priliku obići špilju Vranjaču na Mosoru, rijedak primjer milijune godina nakupljanih špiljskih stupova i arkada raznih oblika u privatnom vlasništvu obitelji Marka Punde. Stalaktit je špiljski ukras koji visi sa stropa špilje, njemu uglavnom kao pandan u susret s poda raste stalagmit. Rastući oboje zajedno, formiraju jedan stup, nazvan — stalagnat. Vranjača je je duboka 107 m, a stepenicama je dostupna do 80 m i za posjete je otvorena 1929. godine. Kao jedan od najljepših bisera kraškog kraja 1963. proglašena je zaštićenim geomorfološkim spomenikom.

Uz stručno tumačenje voditeljice Mihaele obišli smo i povijesnu uskočku tvrđavu Klis koja je kao vrata Dalmacije odigrala prevažnu ulogu u bremenitoj povijesti hrvatskog naroda. Nezaboravni „rat na mom otoku“ – tj. polijevanje vodom svako svakoga – redovita je ponuda našeg ljetovanja. Rastanak uz puno suza i zagrljaja jer su se svi jako zbližili i povezali, pokazao je da naša ljetovanja imaju svrhu. Zahvalni smo domaćinima iz Crvenog križa Solin (kuharima Snježani i Danijelu , Jošku i šefu Željku) na korektnoj i prijateljskoj suradnji.

U 23 godine organiziranog ljetovanja i 7 godina Škole u prirodi u 40 smjena oko 2950 djece i ponešto odraslih u memoriju svojih života ubilježili su nezaboravna morska iskustva na otocima Visu (1997-2007) i Čiovu (2006-2019).

Vladimir Jelenčić

(256)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*