Lažni trendovi

52
0

Postoje “oni neki ljudi” koji znaju kako pokrenuti neki od trendova. Ne nužno da to budu samo modni trendovi, već mogu biti politički trendovi, društveni trendovi, specifični za neku industriju trendovi, ovi ili oni…

Ako ne poznajete (ali onako, u dušu i jako dobro) jednog koji postavlja trendove po narudžbi, znajte kako to nije nimalo lak zadatak i da ni oni nisu uvijek uspješni.

Posaditi ideju u društvo nije stvar samo X koraka i Y količine love, već ima tu hrpu drugih nepredviđenih situacija na koje treba pravovremeno i ispravno reagirati.

Nije samo stvar da influencerica X napravi par fotki s proizvodom Y ili političar X počne ponavljati floskuli Y ili …

Ukratko, ima tu posla ako se želi postići rezultat. A i tada je rezultat dosta diskutabilan i klimav.

Antropologija, sociologija, filozofija, psihologija, statistika… a onda na sve to izgrađeni modeli uz pomoć SNA su neki od alata koje koriste “oni neki ljudi”.

Mi ostali se često oslanjamo na osjećaje, iskustva, rekla-kazala, manje ili više ispravne sekundarne izvore podataka i… nadamo se da smo pogodili.

Nekad pogodimo, nekad pogodimo više puta za redom, a nekad fulamo. Debelo fulamo.

U jednom od prijašnjih Business Klinika PREMIUM reporta pisao sam o dinamici newslettera i zašto je treba zadržati. Isto tako sam kroz razne seminare / radionice “trubio” kako nikada 100% ne možete znati kada će vas trebati potencijalni klijenti.

Primjer s “vodoinstalaterom” sam već toliko izlizao da je to strašno (zna li vodoinstalater kada će puknuti cijev, pa da se počne oglašavati par dana prije tog incidenta?!) i primjere sezonskih ponuda (sad će krenuti lijekovi za alergije, školski pribori, fitness ponuda…).

Ako ste “sezonac”, stvar s prodajom i oglašavanjem je poprilično jasna, dok svi ostali uslugaši i cjelogodišnji davatelji usluga ili proizvoda moraju “igru igrati cijelo vrijeme”.

Cijela ova priča je ovdje kako bih razbio percepciju o lažnom trendu da preko ljeta nema smisla / potrebe slati newslettere, kako sve poslovne aktivnosti zamru i kako je najbolje zatvoriti butigu na neko vrijeme.

Newsletter koji upravo čitate distribuira se na nekoliko tisuća email adresa i postoje ljudi (i vi ste jedan od njih) koji ovog trenutka možda (ne)razmišljaju o poslovnoj suradnji samnom ali to je nešto što ja ne znam niti mogu ikako sa 100% točnošću znati.

Ali ono što znam je da pretplatnike zanima što ima u newsletteru – nove / stare vrijednosti, rješenja, ideje, sadržaj. A sve to znam jer vidim broj otvaranja (open rate).

Neki tamo govore kako open rate treba biti veći od 15% i to nije moguće postići za vrijeme ljetnih mjeseci. A ja odgovaram kao je to najmanje bitno i gore je dokaz da ne treba vjerovati lažnim trendovima i “stručnjacima”.

Jer stvar dugoročnog i uspješnog biznisa je u tome da stvorite svoj vlastiti trend, za što vam samo treba fokus, ustrajnost, energija i nešto vremena.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Počnite pisati i stvarati svoje vlastite trendove, jer ako niste skužili, to vam jedan od tajni stalnog priljeva novih klijenata.

(52)

Tagovi:


OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*