Krnji “W”

25
0

Možda se već počeo spominjati “W” model kao skorašnja najava za drugi val, no nisam imao prilike niti imam želje i volje pratiti stručnjake i “stručnjake” kako će biti “ovo”, kako bi moglo biti “ono”, kako je “ovo” ili “ono”… 

Uz sve želje i nastojanja da se isključim od dnevnih predviđanja, ipak mi je u radar došla “bitka” između dviju struja.

1. Bit će drugi val
2. Neće biti drugog vala

Kad pričamo o valu, primarno su te rasprave o drugom valu pandemije, no kako nisam stručan u tom području, ne bih se upuštao u predviđanja.

Ali… ali… ako su u pitanju poslovne i biznis aktivnosti, tu smo onda na drugom terenu.

A na tom terenu mogu reći, a čak i vidim ovih dana, drugi val se već počeo događati i opalit će nas ovako ili onako.

Da pojasnim… tj. da pojasnim krnji “W” koji navodim u naslovu poruke.

Ako pratite linije slova W s lijeva na desno, onda vidite da smo startali gore lijevi, pa smo se spustili dolje prema sredini (pad aktivnosti, posljedice lockdowna) i sada lagano rastemo prema gore sredini.

Ono što ja vidim, ne samo u teoriji, već i u praksi, jest to da rastemo, ali je taj rast u nekim biznisima puno veći od razine početne točke od koje smo krenuli, dok je u nekima ipak nešto manji.

No, rast se dešavao u bilo kojem slučaju.

Da, dešavao. Prošlo svršeno vrijeme

Jer, ako niste skužili, upravo se spremamo ili smo već krenuli prema novom “dolje”.

Nova linija slova “W” kreće prema dolje.

Drugi val ne mora biti nužno povezan s pandemijom, već je neminovno povezan s ekonomskim zbivanjima.

U nekim biznisima već sad možete primijetiti kako je nakon prve navale potražnja za uslugama i rješenjima počela padati. Isto onako kako je narasla velika potražnja za brašnom i kvascem, tako je nakon nekog vremena ona i drastično pala.

Web shopovi iznimno puno rastu u prodaji, povećala se potražnja za izradom novih shopova, ali… ako popričate s tvrtkama koje se bave logistikom i dostavom, danas će vam reći kako je pritisak pao i da više nisu na 100% ili većem opterećenju.

Ukratko… drugi val nam stiže (ili su neki od vas već ušli u njega) i najbolja stvar koju možete učiniti je identična onoj koju sam sugerirao i kad smo ušli u pandemiju.

Dobar CRM, održavanje odnosa s klijentima, velika kontrola troškova, optimizacija na svim segmentima, spremnost na kompromise i pametne prodajne aktivnosti.

Rasprodaja za neke biznise još uvijek drži vodu (ovisi o branši), ali neki se ipak moraju presložiti ako žele preživjeti.

Žao mi je ako donosim loše vijesti i ako vam je lakše, etiketirajte me pesimistom ako će vam biti lakše.

Ako se niste promijenili ili počeli mijenjati pred dva mjeseca, počnite to raditi već danas ili budite uvjereni kako će vas država i političari spasiti i ponavljajte mantru da “ovo nije fer” i “da nam se barem vrate stara vremena”.

Eto… krenite ili ne… ako trebate pomoć, zovite i pišite.

Goran Blagus
(Business klinika)

(25)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*