Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Krivo pitanje i već smo loše počeli

Krivo pitanje i već smo loše počeli

49
0

S vremena na vrijeme si uzmem malo oduška te otvorenog uma i najbolje namjere istražujem nove startupove i davatelje usluga.

Dva su glavna razloga zašto to radim:

  1. Vrlo povoljan pristup usluzi, no ujedno i veliki rizik na strani kvalitete
  2. Spoznaje i učenja o novim tržišnim problemima i ponuđenim rješenjima

Kad je tvrtka mlada i tek skuplja prve klijente, svaki novi upit ili kontakt koji dobiju podiže im raspoloženje i daje im neku vrstu potvrde da su na dobrom putu.

Nije nužno da će sve to na kraju realizirati poslovnom suradnjom, no sjetite se kada ste tek krenuli u biznis, prvim upitima i klijentima poklanjali ste najviše pažnje i neki od njih su se i do dan danas održali kao lojalni klijenti.

Nego da se vratimo tim prvim kontaktima, jer je današnja tema vezana baš uz taj moment.

Nažalost, velika većina novih tvrtki koje “okrznem” gornjim istraživanjem, na poslanu poruku o iskazanom interesu dobijem užasno destimulirajući odgovor.

“… kako bi Vam pomogli, trebamo znati čime se bavite i što konkretno želite…”

Ovakav odgovor ne pišu jer imaju neku lošu namjeru ili imaju prodajnu koreografiju koja na samom početku destimulacijom interesa segmentiraju tržište, već zato što ne znaju ili im se ne da napraviti posao istraživanja.

Ako dobijete upit za suradnu i još k tome imate slobodne proizvodne resurse, tada OBAVEZNO unaprijed istražite od koga je poslan upit, pretpostavite s kojom namjerom su vas kontaktirali (ako je nisu inicijalno spomenuli) i pripremite se za voditi prodajno-istraživački razgovor.

Što to znači u praksi?

Pa to da shvatite kako ljudi ne znaju što žele, jer bi vam to napisali i rekli, već znaju okvirno što žele. Ali isto tako jako dobro znaju i što ne žele.

I zato na pitanje / upit koji dobijete pazite s kakvim protupitanjem uzvraćate. Jer ako je ono krivo i odražava nesigurnost i zbunjenost, bojim se da ste već na početku izgubili tog potencijalnog klijenta.

A koji je ispravan smjer? Da znate nešto o njima, da pokažete interes i da istražite zbog čega su vas kontaktirali, što ih je to privuklo da vam se jave, što su čuli i vama i TEK ONDA ide dio s “a što vama treba / što očekujete”.

Dublje, konkretnije i efikasne primjere očekuju vas u BK membership programu.

Goran Blagus
(Business klinika)

(49)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*