Naslovna Razno Komemoracija na bunaru Alaginac

Komemoracija na bunaru Alaginac

78
0

Fotografija0133U subotu 5. listopada u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom Milutinom Jovanovićem organizirana je komemoracija na bunaru Alaginac u općini Đulovac. Treći put za redom održava se ovaj spomen na prvu oružanu borbu „ustanika“ iz sela Lisičine protiv ustaške formacije koja je vodila zarobljene taoce iz sela Krivaja. Taj dan 3. listopada 1941. godine početak je oružanog ustanka seljaka srpske nacionalnosti protiv tadašnje Nezavisne države Hrvatske u Slavoniji. Poslije je nadzor nad samostalnim naoružanim grupama koje su štitile uglavnom svoja sela preuzela Komunistička partija Hrvatske, pa su u tada već partizanske postrojbe ulazili i Hrvati, kao i pripadnici drugih nacionalnih manjina. Partizanski pokret na području Papuka bio je jak i dobro organiziran i dugo je kontrolirao vojna događanja u cijeloj Slavoniji sve do Srijema.

Skupu od 25 antifašista iz Slatine i Voćina obratili su se profesor Jovan Vuković iz Voćina, tumačeći povijesnu pozadinu događaja, dr. sc. Petar Kavgić iz Slatine ispred Udruge antifašista Slatine i Darko Karanović predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko–bilogorske županije i dopredsjednik Srpskog narodnog vijeća. On je istaknuo da je zadatak svih vijeća srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj organizirati i čuvati sjećanje na događanja iz NOB-a jer se time čuva i identitet i postojanost srpskog naroda u Hrvatskoj. Na uništenu spomen ploču na bunaru Alaginac vijence su položili spomenuti dužnosnici na čelu s dožupanom VPŽ Igorom Pavkovićem.

Fotografija0132

Predstoji zadatak „povjesničarima i historičarima“ da zajednički sjednu i usklade svoja tumačenja oko svih događaja vezanih za 2. Svjetski rat u Hrvatskoj, onome što im je prethodilo i ono što je iz njih proizašlo. Dokle god budu postojale dvije ili više istina o istim stvarima, one će biti moneta za potkursurivanje koja neće dovesti do mira i zajedničkog suživota, već će biti stalan izvor novih sukoba i netrpeljivosti. I veliki alibi onima koji to dobro debelo koriste za zamagljivanje i skretanje s pravih problema ove države.

Vlatko Jelenčić

(78)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*