Naslovna Blog Goran Blagus - Business coaching Koliko žvakaćih guma treba…

Koliko žvakaćih guma treba…

30
0

…prodati kako bi se od njih moglo živjeti?

Žvakaće gume, znate, oni paketići s elastičnim sadržajem koji žvačete ali ne jedete.

Ima ih pored svake blagajne, na svakom kiosku, benzinskoj pumpi i koštaju od 8,00 do 35,00 kn.

Sada tu prodajnu cijenu smanjiti za iznos PDV-a (trenutno je to 25%) i maržu prodajnog mjesta, što veleprodajnu cijenu jednog paketića spušta na 4,50 do 20,00 kn.

Za proizvodnju paketića žvakaćih guma, za pakiranje, za transport, za ovo ili ono, gotovo pa sigurno da treba oko 80% veleprodajnog iznosa, što nas u vrlo gruboj matematici dovodi da je zarada po jednom od paketića nekih 1,50 do 8,00 kn.

I koliko zaboga treba prodati tih žvaka da bi se zaradila neka pristojna plaća (zapravo, ekstra bonus, jer smo plaću ukalkulirali u trošak proizvodnje)?

Jako puno. Ali ono, baš jako puno.

No, žvakaće gume se i dalje proizvode. Čak se o njima snimaju i emitiraju reklame na televiziji. A znate, televizija kao medij je jako skup.

Budu čak i velike billboard reklame o žvakama.

8 x 4 metra reklame (oglas?!) na kojoj piše da kupite XYZ žvake i osvježite dah. A žvake koštaju 11,00 kn.

Zvuči suludo i mora biti neka kvaka zašto velike firme to rade (i žvake i velika oglašavanja).

A kvaka je u brojkama tj. u poslovnoj postavci koja se svodi na to da puno malih transakcija kumulativno čini veliki iznos.

Kao što ”kamen po kamen palače, zrno po zrno pogača“, tako i žvaka po žvaka puno love na računu.

Ili ako ćemo to spustiti na “poduzetničku kulturu” – puno malih projekata s privlačnom cijenom lakše donosi lijepe brojke na poslovni račun, nego tu i tamo veliki projekt s velikim iznosom.

Veliki i “pofutrani” projekti su fora i zgodni za raditi, ali i za njih se treba dobro pomučiti kod izrade i isporuke.

A mali malo po malo nešto donose i lagano akumuliraju. Naravno, ako su još procesi izrade i isporuke maksimalno automatizirani i optimizirani, ne treba puno vremena da mali ne dostignu i prestignu velike projekte.

Čekati jednoroga, božji znak, da se zvijezde poslože, da zazvoni telefon ili nešto slično je OK strategija, no samo ako to čekanje izgleda tako da u međuvremenu radite “žvaka strategiju” i malo po malo akumulirate.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Pretplatni modeli su najčešći poslovni primjeri “žvakače strategija” i brojke se odlično mogu posložiti ako znamo gledati na pravo mjesto – CLV (Customer Lifetime Value) je jedna od važnijih brojki.

(30)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*