Kolika vam je satnica?

31
0

U jučerašnjem newsletteru sam malo “okrznuo” jedan od modela izračuna satnica rada, pa kako je bilo upita i komentara na tu temu, zašto to ne elaborirati.

Zapravo, tema sa satnicom je izrazito interesantna za uslužne djelatnosti i razne freelancere.

Uobičajeni pristup cjenovnoj definiciji satnica se radi tako da se ispita stanje na tržištu i onda ovisno o tome koliko se osjećamo sigurno i kompetentno tako se i cjenovno pozicioniramo.

Ako je raspon satnica od 150,00 do 1500,00 kn, nije neočekivano da se novi davatelji pozicioniraju u rangu od 150,00 do 600,00 kn.

Ninje i iskusni, a često i sa sigurnom bazom klijenata, pozicionirani su između 1000,00 i 1500,00 kn.

Naravno, postoje i ekstremi koji uslugu rade za 0,00 kn / sat ili 3000,00 kn / sat.

Nego, da se vratimo izračunu satnice i kako tome možete pristupiti na puno ispravniji način.

Prvo i osnovno od čega treba krenuti je stav i spoznaja kako je vrijeme ograničeni resurs te da morate imati definirane realne ciljeve koje želite postići svojim radom.

Ako ste do sada, na godišnjoj razini, zarađivali 80000 kn, trebate imati jako dobar razlog i pokriće da bi u narednoj godini mogli zarađivati 500000 kn, a da ništa drastičnog niste promijenili u usluzi i načinu isporuke usluge.

Za primjer u nastavku, uzmimo želju / plan / cilj da u godini zaradite 500000 kn.

S obzirom na to kako nitko od nas nije 100% radnog vremena produktivan i 100% vremena može naplatiti, za poprilično dobar izračun satnice je sljedeća formula:

(ciljani iznos / 12 / 20 / 8) x 3 = satnica / 1 sat

Multiplikator 3 je iznimno bitan.

On služi kako bi anulirao šalabazanja, hvatanje krivina ali i aktivnosti kao što su putovanja, edukacije, promišljanje, planiranje, pregovaranje…

Tako iz gornjeg primjera brojka koju dobivamo za satnicu je 781,26 kn!

To vam je satnica, to je brojka po kojoj računate koliko bi sat vremena isporuke neke usluge trebalo koštati.

I sad ide onaj najbolji dio… ovu brojku, ovaj iznos treba sagledavati kao iznos koji gubite kada ne radite najvažnije i najproduktivnije aktivnosti (malo motivacije nikad nije zgoreg spomenuti).

Taj dio s “gubicima” možemo raspraviti u BK Membershipu, no sad znate kako odrediti satnicu u skladu s vašim životnim željama i potrebama.

Goran Blagus
(Business klinika)

p.s. Gornji pristup je više i nego dovoljan za 95% poduzetnika. Napredne opcije izračuna i varijabilne cijene su uvijek moguće, ali traže nešto više znanja i poslovnog iskustva. Očekujem vas u BK Membership programu i vrlo rado možemo o toj temi raspraviti ili je uz moju pomoć efikasnije definirati. 

(31)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*