Naslovna Kultura Knjižnica: Slavko Cimerman – Mal di Fero

Knjižnica: Slavko Cimerman – Mal di Fero

93
0

Virovitički „morski vuk, 66 godišnjak, sada obiteljski čovjek“ Slavko Cimerman objavio je ovog ljeta knjigu u vlastitom izdanju pod nazivom Mal di Fero-pomorska nostalgija-putopis koju je u četvrtak, 08. studenoga 2018. predstavio slatinskoj čitateljskoj publici.

Ovaj Virovitičan rođen je u Bjelovaru 17.06.1952. godine kao prvo dijete majke Nade i oca Milivoja, cijenjenog nastavnika i poznatoga šahista. Slavko je već od mladosti sklon traženju nečeg novog ovdje…i još neistraženog, virovitički dečko, spreman za svaku avanturu, uvijek za dobar provod, ljubitelj putovanja koja su mu obilježila mladost i čitavi život.

Slavko je nemiran, temperamentan, pun adrenalina, slobodno rečeno pustolovan, ali i veoma sretan jer je postigao sve što je želio: veliko životno iskustvo utemeljeno na ugodnim i onima manje ugodnima doživljajima na različitim mjestima, državama i kontinentima, ali uvijek najsretniji kada se vrati u Viroviticu u kojoj ne može ostati duže vremena.

Već kao mladić motociklom je obišao jadransku obalu i otoke nekoliko puta. Sve to nije zadovoljilo Slavkov pustolovni duh te je potaknut buntovnošću, radoznalošću ili mladošću i pustolovnošću otišao, ne korak, već miljama dalje obišavši velike europske gradove, a zatim i sve oceane susrećući se i družeći s ljudima različitih kultura i vjeroispovjesti. Majka njime, kako kaže Slavko, nije mogla „vladati“ te se posvetila odgoju mlađeg sina. Otac, iako strog, u svemu ga je podržavao.

Mlađi brat mu je preminuo, a i supruga prije nekoliko godina, te „morski vuk“ samotnjački liječi rane i nalazi utjehu, radost i volju za životom u kćerkama.

Njegova prva knjiga Svijet na dlanu objavljena je 2002. godine. Slavko u to vrijeme radi na prekooceanskim brodovima i doživljava i proživljava različita iskustva.

Druga knjiga putopis je o uzbudljivim putovanjem autostopom i ima naziv „Drumske skitnice“. Slavko se provozao dobrim dijelom Europe krajem 60-ih godina 20. stoljeća. Skitnica je ovdje zaista relativan pojam jer Slavko osim skitnje vodi sasvim uredan dnevnik, odnosno dnevničke zapise pretočivši ih u putopis.

Danas je u našim rukama njegova treća knjiga Mal di Fero, a drugo predstavljanje u našoj Knjižnici, o kojoj Cimerman kaže da je presjek njegovih sjećanja na nešto što nikako ne može zaboraviti i što je  doživio na vlastitoj koži i tijelu. Upravo ta pomorska nostalgija prisutna je duboko u njemu i svojom intenzivnošću daleko nadmašuje sjećanja jer predstavlja osjećaj koji je ponekad bio iznimno opasan za njegovo zdravlje i životno ugrožavajući.

Je li se virovitički „laf“, dečko s korza zaista prošvercao kroz život, jest na malo čudan i ekstreman način ili je sve to ostavilo traga, reći će Vam u knjizi. Ali je sreća što je u svemu ipak imao mjere jer čovjek bez mjere je kao bačva bez obruča, raspada se.

Večeras je, uz svoje slikovito, iznimno emotivno i iscrpno pripovijedanje, priredio izložbu zanimljivih i vrijednih predmeta sa svojih putovanja bez kojih priča ne bi imala svoj miris, okus i težinu.

Više fotografija pogledajte ovdje…

Ana Knežević, mag.Bibliotekarstva

(93)OSTAVITE KOMENTAR

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*